Nederland | België | Contact opnemen

Diamedia Minds logo
Nederland | Maastricht | Eindhoven | Contact
België | Hasselt | Antwerpen | Contact

BLOG

10 Tips voor een succesvol gebruik van QR-codes

tips_qr_code_gebruiken

Van uw tandpastatube tot een levensgroot reclamebord langs de weg, van een advertentie tot het levensreddende QRalert polsbandje. De QR-code (Quick Response-code) bestaat al sinds 1994, maar pas sinds kort krijgt dit zwart-wit geblokte vierkantje opmars. Terwijl de code eenvoudig te creëren is – en nog sneller te plaatsen – in de meest uiteenlopende marketinginstrumenten, vraagt een succesvolle QR-code toch enig denkwerk. Benut u al alle mogelijkheden van de QR-code?

De feiten: de QR-code wordt steeds meer bekend en gescand

Medio 2011 bezat ruim 40% van de Nederlanders en ongeveer 25% van de Belgen een smartphone. 63% Van de smartphone-gebruikers weet dat zij door een QR-code te scannen toegang krijgen tot aanvullende informatie en bijna één op de vijf smartphone-bezitters scant QR-codes ook daadwerkelijk. Aan de tijd dat je telefoonnummers en urls moest onthouden of opschrijven komt dus langzaam maar zeker een einde.

Via de QR-code betreedt uw klant uw online wereld

Een QR-code verbindt de offline wereld met de online (mobiele) wereld, de code slaat de brug tussen uw offline en online uitingen. Ze verschaffen transparantie en meetbaarheid aan traditionele papieren marketingcampagnes en faciliteren de interactie tussen merken en klanten. Voor u als organisatie bieden QR-codes u de kans om de dialoog met uw (potentiële) klant een extra dimensie te geven, om de beleving van uw merk letterlijk in de handen van uw doelgroep te leggen. QR-codes zijn tweedimensionale barcodes die leiden naar aanvullende informatie. Zo kan degene die uw QR-code scant:

  • gemakkelijk deelnemen aan een actie,
  • uw product of dienst direct bestellen,
  • eenvoudig direct met u bellen zonder uw telefoonnummer te hoeven intoetsen,
  • gemakkelijk een offerte bij u aanvragen,
  • de exacte ligging van uw bedrijf op Google Maps bekijken,
  • snel inloggen op uw gratis wifi-netwerk,
  • recepten bekijken waarin uw product gebruikt wordt,
  • een instructievideo bekijken over het juiste gebruik van uw product.

Welke toepassing u ook in gedachten heeft voor een QR-code, de code leidt mensen van de fysieke wereld naar het internet, waar u uw eigen online wereld kunt creëren.

Als u daarbij rekening houdt met de onderstaande tien tips, staat niets u meer in de weg om het volledige potentieel van de QR-code voor uw marketing te benutten.

1.    Bepaal uw doel

Het plaatsen van de code alléén mag nooit je doel zijn. Wat wilt u met de QR-code bereiken? Welk resultaat streeft u na? Wilt u bijvoorbeeld het aantal fans van uw Facebook-pagina vergroten? Cross-selling stimuleren? Of de gebruiksmogelijkheden van een apparaat uitleggen? Maak uw doelen meetbaar door de gewenste respons of conversie te kwantificeren.

2.    Denk na over de toepassing

Het idee van een QR-code is om voor uw klant de drempel te verlagen om met uw merk te interacteren. Tegelijkertijd kunt u hierover data vastleggen die u anders mist. Bij de keuze van de toepassing van de QR-code bekijkt u of u uw klant aanvullende, situatie-specifieke informatie of contactmomenten kunt bieden met behulp van QR-codes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een QR-code op uw offerte, met een directe link naar een online presentatie van vergelijkbare projecten, een link naar een webpagina met accessoires voor een bepaald product, of een code op een klantenkaart die de klant direct het verzamelde aantal spaarpunten toont. Hoe gemakkelijker u het voor uw klant maakt, hoe waarschijnlijker dat de code ook gescand wordt.

3.    Maak de meerwaarde duidelijk voor de scanner

Zorg dat direct duidelijk is wat de code oplevert voor de persoon die de QR-code scant, bijvoorbeeld door de code te integreren in een duidelijke call-to-action. Bied uw doelgroep de mogelijkheid om de interactie met uw merk op te zoeken. Probeer een snelle scan om te buigen naar een merkbeleving die de scanner boeit.

4.    Denk op de lange termijn

Sommige marketinginstrumenten gaan voor een langere periode mee. Zorg daarom voor een scanervaring die niet alleen direct na de lancering van het instrument werkt, maar ook op de langere termijn nieuwe scans blijft opleveren. De inhoud van het instrument én de online uiting waarnaar verwezen wordt, mag dus niet te gauw gedateerd zijn.

5.    Zorg voor een kwalitatieve QR

Een QR-code kunt u via legio websites creëren, maar ze leveren lang niet allemaal een code van de juiste kwaliteit. Een ‘vanity code’ (een QR-code met een layout die afwijkt van de klassieke zwart-witte blokjes, maar qua vorm en kleurstelling eerder past bij uw huisstijl) ziet er misschien aantrekkelijk uit, maar kan door een groot deel van de huidige scanners nog niet gelezen worden. Een code die perfect werkt op uw monitor, kan eenmaal geprint onbruikbaar blijken. Geringe afwijkingen in kleur, resolutie, glans of afmetingen kunnen een onbruikbare QR-code opleveren. Gebruik altijd een goed werkende QR-code. Laat nooit een middel met QR-code in productie gaan voordat u deze getest hebt. Overweeg om ook de url waarnaar de code linkt in uw uiting op te nemen voor de klant die nog geen QR-scanner heeft, of niet weet hoe hij hem moet gebruiken.

6.    Zorg voor een praktische QR-code

Een QR-code heeft alleen zin als hij in de praktijk ook gescand kan worden. Is de code te klein, dan kan hij niet gescand worden. Hangt het billboard met uw uiting te hoog of te ver weg evenmin. Als u een te lange url omzet naar een QR-code, maakt dat de code onnodig gedetailleerd, waardoor het risico op foutlezingen groter wordt. Door de url te vereenvoudigen met bit.ly of tinyurl, ontstaat een simpel en leesbaar QR-patroon.

7.    Plaats de code op de juiste plek in uw uiting

Zorg ervoor dat de QR-code op de juiste plek staat in uw uiting. Als de code niet ontdekt wordt, wordt hij ook niet gescand en mist u de kans om uw klant een aanvullende merkervaring te geven. Een QR-code gecombineerd met een relevante call-to-action, heeft de grootste slagingskans.

8.    Link naar de juiste plek

Veel QR-codes linken naar een homepage van een website. Dat is een gemiste kans. Door naar een specifieke pagina te verwijzen, bespaart u uw klant een onnodige zoektocht op uw website. Bovendien maakt een campagne-specifieke pagina het mogelijk om de respons op uw campagne te meten.

9.    Zorg voor een mobiele site

Onthoud dat wanneer iemand een QR-code scant, hij een mobiel apparaat gebruikt. Als u de scanner via de code naar uw website leidt, dient deze dus mobiel toegankelijk te zijn. Neem niet zomaar aan dat als u uw website ook op uw gsm kunt zien, deze ook geschikt is voor een mobiele omgeving. Optimaliseer uw site (of desnoods een deel ervan) voor een mobiele ervaring die past bij uw merk. Via QR-codes creëert u nieuwe contactmomenten met uw klant. Zorg ervoor dat uw klant dit moment als plezierig ervaart, door een snelle laadtijd van uw site op zijn smartphone, door een grondige test van de verschillende browsers, door een intuïtieve informatiestructuur die specifiek voor de mobiele bezoeker is ontworpen.

10.    Meet en analyseer de resultaten

Eén van de grote voordelen van QR-codes is dat zij uw offline marketingactiviteiten meetbaar maken. De code stelt u in staat om de marketingdatacirkel te sluiten. Verzamel en analyseer de data om inzicht te verkrijgen in het rendement op uw investeringen in offline marketing. Zo kunt u er bijvoorbeeld achter komen wat de respons is op uw advertenties in vakbladen en brochures, welke vertegenwoordiger de meeste contacten opdoet, of welke beursdeelnames de moeite waard waren en welke niet. Meet en analyseer echter niet enkel het aantal scans, beoordeel ook de duur van het engagement. Als een video bijvoorbeeld slechts drie seconden bekeken wordt, klopt er waarschijnlijk iets niet en loont het de moeite om te onderzoeken hoe u uw doelgroep langer kunt boeien.

Wilt u meer weten over hoe u QR-codes voor uw succes kunt inzetten? Neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag.

Recente projecten

- Even uitpakken -

Consilio Tax & Law

Consilio Tax & Law

Hoeve De Peer

Hoeve De Peer

Europe HR Solutions

Europe HR Solutions

Unique Self Institute

Unique Self Institute

Testimonials

- Wat onze klanten ervan vinden -

Werken met Diamedia Minds is altijd een prettige ervaring. Ze denken met je mee en hebben goede tips om een jaarverslag - online en op papier - jaar na jaar steeds verder te verbeteren.
Lidwien Hollanders
Maastricht University
Werken met Diamedia Minds is altijd een prettige ervaring. Ze denken met je mee en hebben goede tips om een jaarverslag - online en op papier - jaar na jaar steeds verder te verbeteren.
Lidwien Hollanders
Maastricht University
Diamedia Minds heeft aan één woord genoeg om te snappen wat ik bedoel. En dan komen ze vervolgens met een product dat mijn stoutste verwachtingen overtreft! De samenwerking heb ik als zeer prettig ervaren. Informeel doch zakelijk, mensen van het woord, snelle reactietijd. Dat zie je zelden meer.
Maaike Stooker
Hogeschool Zuyd
Diamedia Minds heeft aan één woord genoeg om te snappen wat ik bedoel. En dan komen ze vervolgens met een product dat mijn stoutste verwachtingen overtreft! De samenwerking heb ik als zeer prettig ervaren. Informeel doch zakelijk, mensen van het woord, snelle reactietijd. Dat zie je zelden meer.
Maaike Stooker
Hogeschool Zuyd
Diamedia Minds is persoonlijk en professioneel en zij resoneren met mij als persoon. Ze kijken met mij mee door mijn bril. Een duidelijk plan, met prioriteiten en acties, hun continue bereikbaarheid en bijsturing waar nodig, brachten ons allesomvattend website-project tot een eindresultaat dat er tot in de puntjes mag zijn. Ik kijk ernaar uit om de komende tijd nieuwe stappen met hen te nemen om Yogaplace verder neer te zetten in haar eigenheid en kracht.
Manon Simonis
Yogaplace
Diamedia Minds is persoonlijk en professioneel en zij resoneren met mij als persoon. Ze kijken met mij mee door mijn bril. Een duidelijk plan, met prioriteiten en acties, hun continue bereikbaarheid en bijsturing waar nodig, brachten ons allesomvattend website-project tot een eindresultaat dat er tot in de puntjes mag zijn. Ik kijk ernaar uit om de komende tijd nieuwe stappen met hen te nemen om Yogaplace verder neer te zetten in haar eigenheid en kracht.
Manon Simonis
Yogaplace
Om te groeien, heb je nieuwe klanten nodig. Daar helpt Diamedia Minds ons mee. Ze helpen om ons merk goed in de markt te zetten. Online zorgen ze ervoor dat we 'gevonden worden'. Daarnaast zorgen ze voor de nodige 'call to action', zodat prospects onze website niet alleen bekijken, maar ook met ons contact opnemen. Het resultaat? Nieuwe klanten!
Paul Schmidt
MAG Groep
Om te groeien, heb je nieuwe klanten nodig. Daar helpt Diamedia Minds ons mee. Ze helpen om ons merk goed in de markt te zetten. Online zorgen ze ervoor dat we 'gevonden worden'. Daarnaast zorgen ze voor de nodige 'call to action', zodat prospects onze website niet alleen bekijken, maar ook met ons contact opnemen. Het resultaat? Nieuwe klanten!
Paul Schmidt
MAG Groep
De kennis en kunde van webdesign en –ontwikkeling straalt ervan af bij Diamedia Minds. Diamedia Minds heeft onze website zeer professioneel (en binnen tijd en budget) ontwikkeld. Daarnaast was het bovendien een erg plezierige samenwerking. Vooral de zeer snelle en duidelijke reacties op onze vragen hebben we bijzonder gewaardeerd. Diamedia Minds is flexibel en denkt echt met je mee!
Laurens Wormer
Mateum
De kennis en kunde van webdesign en –ontwikkeling straalt ervan af bij Diamedia Minds. Diamedia Minds heeft onze website zeer professioneel (en binnen tijd en budget) ontwikkeld. Daarnaast was het bovendien een erg plezierige samenwerking. Vooral de zeer snelle en duidelijke reacties op onze vragen hebben we bijzonder gewaardeerd. Diamedia Minds is flexibel en denkt echt met je mee!
Laurens Wormer
Mateum
Sinds 2010 werken we samen met Diamedia Minds. Gestart met een meer dan geslaagde herpositionering, is ons contact ook vandaag nog steeds uitermate intensief en goed. Diamedia Minds verzorgt onze (online) marketing op meer dan professionele wijze. Bovendien is het een groot goed om te kunnen werken met deze super aangename mensen!
Ab van Deemter
Kalimba NV
Sinds 2010 werken we samen met Diamedia Minds. Gestart met een meer dan geslaagde herpositionering, is ons contact ook vandaag nog steeds uitermate intensief en goed. Diamedia Minds verzorgt onze (online) marketing op meer dan professionele wijze. Bovendien is het een groot goed om te kunnen werken met deze super aangename mensen!
Ab van Deemter
Kalimba NV
Diamedia Minds denkt constructief met ons mee, is origineel in de oplossingen die zij ons voorstellen en snel in de uitvoering en het zien van marketingkansen. In plaats van 'mee te praten', beziet Diamedia Minds ook het totaalplaatje en bespreken zij ook de nadelen van sommige marketingoplossingen, om vervolgens met een passend alternatief te komen. Een fijne en betrouwbare partner!
Julienne Erckens
Maastricht University
Diamedia Minds denkt constructief met ons mee, is origineel in de oplossingen die zij ons voorstellen en snel in de uitvoering en het zien van marketingkansen. In plaats van 'mee te praten', beziet Diamedia Minds ook het totaalplaatje en bespreken zij ook de nadelen van sommige marketingoplossingen, om vervolgens met een passend alternatief te komen. Een fijne en betrouwbare partner!
Julienne Erckens
Maastricht University
Als marktleider in de beveiligingsbranche kiest ABUS resoluut voor toppers in de markt. Diamedia Minds is één van de beste en dit moet men verdienen, elke dag weer. Zij bewijzen het! Voor ons is deze jonge ploeg een betrouwbare partner, die correct en snel op de bal speelt. Ze ondersteunen ons met verschillende marketingtoepassingen, waarvoor ze alles onder één dak bieden, mét internationale mogelijkheden. Voor ABUS als multinational een must en een echte meerwaarde.
Jo Kenens
Abus
Als marktleider in de beveiligingsbranche kiest ABUS resoluut voor toppers in de markt. Diamedia Minds is één van de beste en dit moet men verdienen, elke dag weer. Zij bewijzen het! Voor ons is deze jonge ploeg een betrouwbare partner, die correct en snel op de bal speelt. Ze ondersteunen ons met verschillende marketingtoepassingen, waarvoor ze alles onder één dak bieden, mét internationale mogelijkheden. Voor ABUS als multinational een must en een echte meerwaarde.
Jo Kenens
Abus
Ik kijk terug op een fijne samenwerking met Daphne en Jasper. Ze zijn heel betrokken en hebben echt de tijd genomen om mij en mijn organisatie beter te leren kennen en om te luisteren naar mijn wensen. De communicatie was prettig: duidelijke uitleg, snelle reactietijd en geen vraag was teveel. Het resultaat is een website die helemaal bij mij past, met een frisse en creatieve uitstraling en pakkende teksten.
Anita Suijkerbuijk
ASCATI
Ik kijk terug op een fijne samenwerking met Daphne en Jasper. Ze zijn heel betrokken en hebben echt de tijd genomen om mij en mijn organisatie beter te leren kennen en om te luisteren naar mijn wensen. De communicatie was prettig: duidelijke uitleg, snelle reactietijd en geen vraag was teveel. Het resultaat is een website die helemaal bij mij past, met een frisse en creatieve uitstraling en pakkende teksten.
Anita Suijkerbuijk
ASCATI
Hun expertise is overduidelijk en hun oprechte betrokkenheid maakt dat ze een echt team met ons vormen. Ze zijn een aanvullende en belangrijke meerwaarde voor ons werk.
Ronald Jan Heijn en Harry Beckers
Staya Erusa en Hello Aquarius
Hun expertise is overduidelijk en hun oprechte betrokkenheid maakt dat ze een echt team met ons vormen. Ze zijn een aanvullende en belangrijke meerwaarde voor ons werk.
Ronald Jan Heijn en Harry Beckers
Staya Erusa en Hello Aquarius