mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
affiliate_marketing_resultaat

Affiliate marketing: betaal enkel voor het resultaat

Succesverhalen zijn er zeker en velen zijn er ook groot door geworden. Affiliate marketing is een prestatiegerichte vorm van online marketing, waarbij diverse partners (affiliates) de producten of diensten van de adverteerder online promoten en hier – alleen na het genereren van een lead of sale – een vergoeding voor vragen. Partijen als Bol.com, Wehkamp en Zalando wisten door inzet van affiliate marketing hun sales een enorme boost te geven. Zou het inzetten van affiliate marketing uw afzetmogelijkheden ook kunnen vergroten?

Affiliate marketing: voor wie?

Affiliate marketing speelt zich voornamelijk af in de online wereld en is daarom alleen geschikt voor organisaties die hier ook actief in zijn. Beantwoord onderstaande vragen en kom erachter of affiliate marketing ook een toegevoegde waarde heeft voor uw organisatie:

 • is uw organisatie online actief (website of webshop)?
 • heeft uw organisatie online marketingdoelstellingen zoals:
  • 10% meer online informatieaanvragen per maand;
  • 30 offerteaanvragen per maand eind 2012;
  • 3% meer online orders in het eerste half jaar van 2013;
  • 10.000 unieke bezoekers per maand in 2013;
  • 250 nieuwe nieuwsbriefinschrijvingen per maand?
 • kunt u een deel van uw marge afdragen, zodra de affiliate het gewenste resultaat behaalt?

Kunt u al deze vragen met “JA” beantwoorden? Dan kan de inzet van affiliate marketing een interessante bijdrage leveren aan het behalen van uw marketing- en communicatiedoelstellingen.

Affiliate marketing: wie is wie? 

Er zijn verschillende partijen betrokken bij affiliate marketing.

 • Uw organisatie, ofwel de adverteerder, die producten of diensten onder de aandacht wil brengen bij een bepaald publiek. U stelt promotiemateriaal ter beschikking aan de affiliates, zoals banners en tekstlinks.
 • Affiliates, ook wel publishers genoemd, zijn partners die met behulp van het promotiemateriaal uw producten of diensten gaan promoten in hun netwerk. De affiliates hebben vaak een eigen website met veel unieke bezoekers per dag.
 • Een affiliate netwerk brengt adverteerders en affiliates bij elkaar. Dit is de tussenpersoon die ervoor zorgt, dat u als adverteerder in contact komt met affiliates en vice versa. Daarnaast zorgt een affiliate netwerk voor de juiste afhandeling van betalingen aan affiliates en het meten van het aantal leads/verkopen per affiliate.

Hoe start u een affiliate programma?

Maak als eerste de afweging of u zelf een affiliate programma gaat opzetten, of dat u dit uitbesteedt aan een affiliate netwerk. Zelf een affiliate programma starten zonder hulp van een derde partij is een tijdrovende klus. Want hoe komt u aan affiliates? Welke software gebruikt u om alles te managen? En heeft u voldoende tijd om alles in goede banen te leiden? Onze ervaring is, dat de tijd die u hierin moet investeren niet opweegt tegen de kosten van een affiliate netwerk. De keuze voor een affiliate netwerk is dus een verstandige!

Vervolgens is het van belang om uw producten of diensten op aantrekkelijke wijze te presenteren aan de potentiële affiliates. Doe dat door hen te voorzien van het juiste promotiemateriaal. Denk hierbij aan pakkende teksten, logo’s, banners, tekstlinks, productfeeds etc. Ook is het belangrijk om na te denken over de vergoeding die u de affiliates wilt geven. Hoe aantrekkelijker de commissie, hoe meer affiliates zich zullen aanmelden voor uw programma. Nadat u de commissiestructuur bepaald heeft, kan de technische implementatie van start gaan. Deze implementatie verschilt per affiliate netwerk, omdat elk netwerk haar eigen software heeft. Na de implementatie kan uw affiliate programma live gaan!

Diamedia Minds adviseert en ondersteunt u graag bij – én na – dit hele proces. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Affiliate marketing: hoe werkt het?

Affiliate marketing wordt niet voor niets performance based marketing genoemd. Het grote voordeel van affiliate marketing is namelijk, dat u alleen betaalt als een affiliate u ook daadwerkelijk resultaat levert. Wat het resultaat precies is, hangt af van uw doelstellingen, maar over het algemeen wordt er gesproken over een lead of een sale. Een lead is bijvoorbeeld een informatieaanvraag of een nieuwsbriefinschrijving, een teken dat een potentiële klant in u geïnteresseerd is. Een sale is een feitelijke verkoop of order. Als adverteerder bepaalt u zelf wanneer een lead gegenereerd is en aan welke eisen deze moet voldoen. Maar hoe zit het nu precies in elkaar?

 1. U heeft uw affiliate programma ingericht.
 2. Een affiliate meldt zich aan bij uw affiliate programma.
 3. U bepaalt of deze affiliate geschikt is om uw organisatie te promoten. Zo ja, dan bezorgt u  de affiliate een persoonlijke promotielink die naar uw website leidt (bijv. www.diamediaminds.com/affiliate1voorbeeldlink).
 4. De affiliate plaatst deze link op zijn eigen website of in zijn nieuwsbrief.
 5. Klikt een persoon op deze link, dan komt hij dus terecht op uw webpagina. Dankzij de persoonlijke link herkent het systeem deze persoon als een bezoeker afkomstig van de affiliate.
 6. Gaat de persoon over tot de gewenste handeling (hij plaatst een order of vraagt een informatie aan), dan is er sprake van resp. een sale of lead.
 7. U controleert of de lead/sale aan de eisen voldoet en geeft de affiliate een vergoeding (commissie) voor het geleverde resultaat.

De software van uw affiliate netwerk maakt het nemen van bovenstaande stappen gemakkelijk.

Affiliate marketing: wat mag het kosten?

Dat kunt u helemaal zelf bepalen! De hoogte van de vergoeding die u een affiliate geeft voor een kwalitatieve lead of sale stelt u namelijk helemaal zelf vast. Afhankelijk van de situatie kunt u ervoor kiezen een vast bedrag te geven voor een lead of sale, of een vast percentage van het orderbedrag. Een gangbare commissie die webshops geven aan hun affiliates is 3% tot 15% van het orderbedrag. Voor informatieaanvragen of offerteaanvragen wordt vaak een vast bedrag gegeven tussen de €1,- en €20,- per aanvraag. Affiliate marketing is dus ook geschikt voor bedrijven met lagere marges.
Op eigen houtje een affiliate programma starten is moeilijk, want het is erg arbeidsintensief. Een affiliate netwerk helpt u hierbij. Het kost iets meer, maar geeft uw affiliate programma een grotere kans van slagen, wat weer bijdraagt aan het behalen van uw verkoopdoelstellingen. Uw programma wordt namelijk direct gepromoot onder een enorm netwerk van affiliates. Uw affiliate netwerkpartner neemt dus een deel van uw marketing voor zijn rekening. In plaats van zelf affiliates te werven voor uw programma, doet deze tussenpersoon dit voor u. Het balletje zal dus sneller rollen. Indien u een affiliate netwerk in de arm neemt, moet u rekening houden met eenmalige opstartkosten en een vast bedrag per maand voor het runnen van het programma en de softwarelicenties, naast de vergoeding die u aan de affiliates uitkeert voor hun prestaties.

Wat zijn de valkuilen?

Kunt u na het inrichten van uw affiliate marketing met uw armen over elkaar zitten en wachten tot het geld binnenstroomt? Helaas, misschien in uw volgende leven! Het klinkt natuurlijk als muziek in uw oren om alleen te betalen voor daadwerkelijke resultaten, maar het onderhouden van een affiliate programma vergt tijd (zo’n 2 uur per week), óók met een professionele netwerkpartner. Denk aan affiliates die vragen hebben, of speciale verzoekjes indienen. Alle affiliates die zich aansluiten bij uw programma willen natuurlijk ook binnen een redelijke termijn hun beloning ontvangen. Daarnaast zult u de affiliates moeten voorzien van up-to-date promotiemateriaal. Affiliate marketing biedt zeker potentie, maar vraagt ook realiteitszin…

Wilt u meer weten over affiliate marketing, hoe het kan bijdragen aan uw succes en hoe Diamedia Minds u hierbij kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag.