mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
dealsites doen of niet

Dealwebsites (Groupon, Groupdeal, etc.) als marketingmiddel: ja of nee?

“Wil jij geen 1.000 stuks verkopen in twee dagen?”, vroeg een grote, internationaal bekende aanbieder van deals aan ons. Pannensets, dinerbonnen, horloges, schoonheidsbehandelingen, oogcorrecties, stuk voor stuk producten en diensten die massaal verkocht worden via dealsites. Wat het aanbod ook is, bijna alle ‘deals’ gaan als warme broodjes over de toonbank. Samen met één van onze klanten gingen wij de uitdaging aan om een deal aan te bieden op een dealsite. Denkt u er ook over om een dealsite in te zetten als marketingmiddel voor uw bedrijf? Doe dan uw voordeel met onze ervaringen en tips.

Het businessmodel gezien vanuit de klant

Het concept is voor de consument zeer aantrekkelijk: online producten en diensten kopen met kortingen die kunnen oplopen tot wel 100%. Dealsites zijn voortgekomen uit het idee dat consumenten hun inkoopkracht bundelen en daardoor een goede prijs kunnen bedingen bij een leverancier. De aantrekkelijkheid van dealsites zoals Groupon en Groupdeal wordt bepaald door hun enorme bereik, gecombineerd met de kracht van social media. Consumenten worden verleid door de hoge kortingen. Ook worden ze nog eens extra geprikkeld door de beperkte geldigheid van het aanbod (alleen vandaag geldig, dus wees er snel bij!). Verder wordt vaak het idee van schaarste gecreëerd (maximaal 250 stuks) om de deal nóg aantrekkelijker te maken. Een andere randvoorwaarde is, dat er een minimaal aantal deelnemers nodig is, voordat het aanbod geldig is. Als het aantal deelnemers nog niet is bereikt, zijn je vrienden – via social media – maar één klik verwijderd om deze unieke aanbieding mogelijk te maken en er zelf van mee te profiteren. Uw deal moet dus aan bepaalde voorwaarden voldoen, voordat een dealsite u een deal laat aanbieden via hun site.

Het businessmodel gezien vanuit uw perspectief

Daarnaast is ook het financiële aspect van een deal een punt dat uw volle aandacht vraagt. Dealsites hebben een uitgesproken mening over het juiste prijsniveau voor een bepaald product en of uw product voor hun leden interessant is. Zo vragen ze dat u voor een deal minimaal 50% korting geeft op de door u aangeboden producten of diensten. Maar een deal kost u meer dan dat. Dealsites werken namelijk op basis van een commissie (variërend van 20% – 50%) per verkoop. U geeft dus minimaal 50% korting aan de klant die de deal koopt, maar staat daarbovenop nog een deel van uw opbrengst af aan de dealpartner indien uw deal verkocht wordt. Daarnaast moet u ook rekening houden met de BTW. Vaak bent u de partij die de BTW moet afdragen over de hele verkoopprijs. Hieronder een rekenvoorbeeld om u te helpen.

Rekenvoorbeeld:

Normale verkoopprijs: €20 incl. BTW

Maximale dealprijs: €10 incl. BTW (€8,26 excl. BTW)

Commissie: 30% = €3 excl. BTW

U ontvangt netto: €5,26

De voordelen van dealsites

Krachtige woorden en overtuigende succesverhalen: voor uw bedrijf kan het aanbieden van een deal een interessante optie zijn. Via een dealsite kunt u in één keer een grote groep consumenten bereiken en uw verkopen zullen (gegarandeerd) toenemen. Mocht u onverhoopt niets verkopen, dan heeft de actie u ook niets gekost en is uw naam toch weer even onder de aandacht gebracht. Er zijn verschillende argumenten (volgens de dealsites zelf) waarom u een dealsite zou kunnen inzetten als marketingmiddel:

 • Effectieve marketing: no cure no pay, u betaalt alleen voor betalende nieuwe klanten.
 • Nieuwe klanten: een groot aantal nieuwe klanten erbij, met een minimale investering.
 • Meer omzet: met het grote bereik van de dealsites en uw aantrekkelijk aanbod, kunt u op korte termijn meer omzet maken.
 • Naamsbekendheid: door het enorme (sociale) netwerk van dealsites, krijgt naamsbekendheid van uw bedrijf een enorme boost.
 • Geen concurrentie: één deal per dag, per stad, per categorie.

Hoe pakken deze voordelen voor u uit?

Met bovenstaande voordelen lijkt het aanbieden van een deal ook een mooie deal voor uw bedrijf. Maar hoe pakken deze voordelen in werkelijkheid uit?

 • Effectieve marketing: ja, u betaalt inderdaad alleen voor échte orders. Verkoopt u niets via de dealsite, dan heeft het u ook niets gekost. In werkelijkheid zal dit bijna nooit voorkomen; de dealsites bieden alleen deals aan waarvan zij zeker weten dat het gaat verkopen. Voor elke nieuwe klant/order staat u een deel van de marge (20% -50%) af aan uw dealpartner.
 • Nieuwe klanten: houd er rekening mee dat de kans zeer klein is, dat u nieuwe “dealklanten” voor een herhalingsaankoop aan uw bedrijf kunt binden. De voornaamste reden dat consumenten deals kopen, is de aantrekkelijke prijs en niet uw bedrijf of merk. Wees u er ook bewust van, dat u de kans loopt uw bestaande klanten terug te zien als “dealklanten”. Want waarom zouden uw bestaande klanten wel de volle prijs betalen, terwijl ze via een dealsite goedkoper uit zijn? Denk ook aan het effect dat een deal op uw bestaande klant heeft, als deze erachter komt dat hij zonder deal feitelijk teveel betaald heeft. Grote kans dat hij teleurgesteld is. Daarnaast blijft het de vraag of dealkopers bij een herhalingsaankoop wel de volledige prijs willen betalen. Dat is onder andere afhankelijk van de branche waarin u actief bent, het concurrerende aanbod op de dealsites en uw eigen marketinginspanningen. Er zijn nog geen concrete branchecijfers bekend over het aantal terugkerende klanten. Hoewel het per branche kan verschillen, is onze ervaring dat het aanbieden van een deal weinig tot geen nieuwe klanten oplevert op de lange termijn.
 • Meer omzet: beste grote, internationaal bekende aanbieder van deals, natúúrlijk willen wij 1000 stuks verkopen in twee dagen! Maar of wij over deze verkopen tot 80% aan omzet willen inleveren…? Voor het aanbieden van een deal moeten we immers 50% van de normale verkoopprijs inleveren aan korting. De resterende 50% omzet moeten we vaak 50/50 delen met de dealaanbieder. En van het bedrag dat dan nog overblijft, moeten we ook nog onze kosten zien te dekken, zoals inkoop en personeel. Bereken dus goed wat u eraan overhoudt, voordat u een deal aanbiedt én of u met deze opbrengst uw kosten kunt dekken. Indien het niet mogelijk is om uw kosten te dekken – en dus verlies draait op elke verkochte deal – bepaal dan vooraf goed hoeveel verlies u acceptabel vindt. Als het u helpt bij het realiseren van uw marketingdoelstellingen, dan kunt u het zien als marketinginvestering. Over het algemeen raden wij het u af om met dealsites samen te werken als u er niets aan overhoudt. Er zijn verschillende business cases bekend, waarbij bedrijven flink verlies hebben gedraaid op de deals en er geen nieuwe klanten aan over hebben gehouden. In het ergste geval kan dit leiden tot faillissement.
 • Naamsbekendheid: uiteraard hebben dealsites een enorm bereik en dagelijks duizenden bezoekers. Het is de vraag of deze bezoekers uw bedrijf blijven onthouden buiten de dealsite. Zoals eerder beschreven, gaat het bij dealkopers om de deal en niet om uw bedrijf.
 • Geen concurrentie: ook deze claim is niet helemaal waar. Als u geluk heeft, dan staan er dezelfde dag geen concurrerende deals online, maar de dag daarna wél en de dag daarna, …daarna. Dat is ook de reden waarom u geen terugkerende klanten gaat krijgen. Dealkopers wachten op de juiste deal en kopen het product of de dienst dan opnieuw, deal na deal.

Dus: een groot succes, een groot risico of een grote teleurstelling?

Of het aanbieden van een deal interessant voor uw bedrijf is, hangt af van verschillende factoren. Wij geloven dat het twee kanten uit kan gaan. Óf het aanbieden van een deal is voor uw bedrijf een groot succes, óf het wordt een grote teleurstelling en misschien zelfs een groot risico. Denk in uw besluitvorming ieder geval goed na over de volgende punten:

 • Welk product/dienst wilt u aanbieden en hoe gaat u dit invullen?
  • Is het dealaanbod hetzelfde als het aanbod aan bestaande klanten?
  • Zijn er up-sell of cross-sell mogelijkheden?
  • Is de deal financieel haalbaar?
 • Zijn uw concurrenten al actief op dealsites?
  • Hoe groot is de kans dat dealklanten na de deal bij u terugkomen als ‘volwaardige’ klant?
 • Past het bij uw bedrijf om zulke hoge kortingen te geven?
  • Kan de deal of de hoge korting uw imago schaden?
  • Bereikt u op deze manier uw doelgroep?
  • Hoe gaat u om met uw bestaande betalende klanten?
 • Hoe gaat u het operationeel invullen?
  • Hoeveel nieuwe klanten kunt u maximaal bedienen?

Heeft u een idee voor een deal, of overweegt u een samenwerking met dealsites? Doe het dan weloverwogen! Uiteraard zijn er nog talloze andere manieren om uw bedrijf in the picture te spelen bij uw doelgroepen. Meer weten? Neem dan even contact met ons op.