mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
Google advertenties verdwijnen

Google AdWords advertenties aan de rechterkant verdwijnen

Een aantal dagen geleden maakte Google bekend dat de advertenties aan de rechterkant in Google gaan verdwijnen. Voorheen toonde Google drie advertenties boven de organische zoekresultaten en nog een zevental advertenties aan de rechterzijde. Voortaan toont Google vier advertenties boven de organische zoekresultaten en drie advertenties onderaan. Wat zijn de gevolgen van deze wijziging?

Minder verkeer

Als je advertenties een gemiddelde positie hebben van 5 of lager, dan zal je het aantal bezoekers op je website zien dalen. Eerst waren je advertenties namelijk zichtbaar aan de rechterzijde van de Google zoekresultaten. Nu verdwijnen ze helemaal uit het zicht. Je zal je biedingen moeten verhogen om zichtbaar te blijven.

Sta jij wel in de top 4? Ook dan is het mogelijk dat je het aantal webbezoekers ziet teruglopen. We leggen je hieronder uit waarom.

De concurrentie om een goede advertentiepositie neemt toe

De verwachting is dat de concurrentie om een goede advertentiepositie toeneemt, zeker bij populaire zoekwoorden met veel adverteerders. Dit drijft de prijs omhoog. Wij verwachten een stijging in de gemiddelde kosten per klik. Hierdoor kun je met hetzelfde advertentiebudget minder kliks “kopen” en krijg je dus minder webbezoekers dan eerst.

Kwalitatieve AdWords-campagnes én websites worden nog belangrijker

Kwaliteit maakt het verschil, ook voor Google. De kwaliteit van je AdWords-campagne wordt bepaald aan de hand van de kwaliteitsscore. De kwaliteitsscore van je campagne wordt beoordeeld op drie factoren:

  • de verwachte klikfrequentie;
  • de advertentierelevantie;
  • de ervaring op de bestemmingspagina (dus je website).

Campagnes met een goede score profiteren van een hogere advertentiepositie tegen lagere kosten. Een kwalitatieve campagne was al belangrijk, maar wordt nu nog belangrijker. Dit is namelijk de manier om je online concurrenten te verslaan en een hogere advertentiepositie te krijgen. Dit doe je door enerzijds een goede AdWords-campagne in te (laten) richten en anderzijds door een gebruiksvriendelijke en goede website neer te zetten.

SEO wordt interessanter

Wanneer Google AdWords te duur wordt of niet meer voldoende verkeer oplevert, dan kan de aandacht voor SEO (Search Engine Optimisation) toenemen. Door je website te optimaliseren voor zoekmachines (en natuurlijk je bezoekers), kun je een hogere organische positie krijgen in bijvoorbeeld Google. Wij verwachten dat ondernemers op zoek gaan naar andere mogelijkheden om hun website onder de aandacht te brengen.

Wat vind jij van deze verandering? Denk je dat het een slimme zet is van Google?

1 reactie

  1. Uitstekend artikel, wat wel niet zo netjes is van Google ( voor hun eigen Portemonnee wel natuurlijk ) dat organische goede websites positie 2-3-4 nu wel erg laag naar beneden vallen. Niet helemaal eerlijk als je het mij vraagt.