De basis voor het succes van uw bedrijf, nieuwe product of dienst legt u vaak al met het kiezen van de juiste naam. Een goede naam helpt u om effectief te communiceren met uw klanten, zorgt ervoor dat u opvalt (wat u weer geld kan besparen in uw marketing) en is het startpunt voor het opbouwen van uw reputatie. Neem daarom de tijd voor het bedenken van een goede naam. Hoe u een goede naam kiest die past bij uw organisatie, uw nieuwe activiteit of product? De volgende 8 stappen helpen u op weg.
1. Bepaal het doel van uw organisatie, uw product of dienst
Wat is het doel van uw bedrijfsactiviteit, het nieuwe product of de nieuwe dienst die u gaat lanceren? ‘Er geld mee verdienen’ is te kort door de bocht. Beschrijf wat u voor uw klant wilt betekenen en waarom dat belangrijk voor hem is. Welke ambities heeft u voor de toekomst? Een goede naam helpt u ze te realiseren.
2. Bepaal voor wie u werkt
Wie is uw klant? Waarom? Welk probleem lost u voor hem op? Waar bevindt hij zich? Hoe kunt u hem bereiken? Beschrijf de kenmerken van uw klant. Uw naam moet passen bij uw doelgroep, wil deze zich ermee kunnen identificeren.
3. Beschrijf uw bedrijfsactiviteit, of de werking van uw product of dienst
Wat doet u concreet? Op welke markt richt u zich? Waarvoor kan uw klant uw product gebruiken? Wat bereikt hij dankzij uw dienst? Waarom is uw bedrijf, dienst of product interessant voor uw klant? Maak een heel korte beschrijving die uitlegt wat de belangrijkste activiteit is van uw onderneming, wat de functie is van uw product of dienst en welk probleem ermee opgelost wordt. De naam die u kiest moet hierbij passen.
4. Beschrijf uw onderscheidend vermogen
Hoe onderscheidt u zich van uw concurrenten? Wat antwoorden uw klanten als u ze vraagt waarom ze juist voor u kiezen? Als u dit nog niet weet omdat u pas net start: hoe wilt u zich onderscheiden van het bestaande aanbod? Wat karakteriseert uw manier van werken? Wat zijn typerende kernwaarden voor u? Waar staat u over een paar jaar in de markt? Beschrijf de kwaliteiten en sterke punten waarmee u iets voor uw klanten kunt betekenen. Beschrijf ook welk effect u op uw klanten wilt hebben: hoe moeten zij de samenwerking met u ervaren? Als uw naam uw onderscheidend vermogen weerspiegelt, is de eerste horde al genomen.
5. Bedenk een naam die past in de context die u in de voorgaande stappen hebt geschetst
Weet u wat u doet, voor wie u dat doet, waar u staat en waar u naartoe wilt? Verzamel dan een berg creativiteit en inspiratie, de hulp van uw medewerkers, zakelijke partners, mogelijke klanten, eventueel uw marketingbureau en leg (woorden)boeken en magazines klaar als inspiratiemateriaal. Organiseer een brainstormsessie met mensen die begrijpen wat u gaat doen en wat u ermee wilt bereiken. Familie en vrienden kunnen u ook helpen, als zij goed kunnen inschatten wat u doet en wat uw doelgroep van u verwacht. Tips:
- Noteer alle woorden die bij u opkomen.
- Keur niets af, alles is mogelijk, totdat u een duidelijke richting heeft.
- Kies een naam die gemakkelijk is uit te spreken en te onthouden.
- Denk ook na over de melodie van de naam en kies een naam met klanken die bij u passen.
- Bestaande en beschrijvende woorden zijn gemakkelijker om te onthouden, maar zijn niet uniek en kunnen niet beschermd worden, waardoor anderen ze ook kunnen gebruiken.
- Kies een naam die u ook in de toekomst alle ruimte geeft om uw activiteiten te ontplooien.
- Voeg iets bijzonders toe aan uw naam, om hem te laten opvallen, een twist of een vleugje humor, of een verandering in de standaardspelling.
- Pas op met
- Personennamen: bouw uw naam op uw bedrijf en niet op uw persoon, dat maakt het gemakkelijker als u uw zaak ooit wilt verkopen of als er onverhoopt iets misgaat,
- Afkortingen: deze zijn niet voor iedereen duidelijk en zijn wellicht moeilijker met merkbetekenis te laden,
- namen met leestekens, deze voegen onnodig complexiteit toe,
- namen die uw activiteit aan een geografische regio koppelen (bijv. Limburg), deze beperken u als u ooit buiten de regio actief wilt worden, tenzij u een sterke lokale relatie wilt opbouwen.
- Wees origineel: bedenk geen variatie op een bestaande naam, kijk of u kunt afwijken van de standaard in uw branche.
- Maak uit alle mogelijke opties een shortlist van maximaal drie namen en kies hieruit uw naam.
6. Check of uw naam klopt volgens de volgende criteria:
Is uw naam:
- Opvallend?
- Specifiek: passend bij uw klant en uw identiteit, activiteit, product of dienst?
- Uniek?
- Herkenbaar?
- Gemakkelijk (goed te begrijpen, te lezen, uit te spreken en te onthouden)?
- Kort?
- Eenduidig uit te leggen qua betekenis?
7. Controleer of de bedachte naam bruikbaar is
Voordat u de zojuist bedachte naam gaat gebruiken, doet u er goed aan een aantal zaken te controleren:
- Wordt de naam al gebruikt door een andere organisatie in uw branche? Namen kunnen in gebruik zijn als organisatienaam, of als handelsnaam en het is niet verstandig om met een naam te starten die verwarring kan creëren omdat hij teveel lijkt op een naam die al gebruikt wordt door een andere firma. Overleg met een advocaat of u geen inbreuk maakt op iemands merkrechten.
- Is een bijpassende domeinnaam nog beschikbaar? Uw website en mailadres hoeven niet per sé hetzelfde te zijn als uw organisatienaam, maar het helpt u wel om online goed vindbaar te zijn.
8. Registreer uw naam
Bescherm uw creatieve resultaat en registreer uw naam, bij voorkeur samen met uw logo. Hiervoor kan bijvoorbeeld terecht bij een gespecialiseerd merkenbureau dat ook kan opzoeken of uw naam nog beschikbaar is. Vergeet ook niet uw domeinnaam vast te leggen.
Wees zorgvuldig bij het kiezen van uw naam. Deze weerspiegelt uw merk, uw marktpositie en is de basis voor een goed imago. Met een goede naam heeft u de eerste voorwaarde voor uw zakelijke succes gecreëerd!