Google Analytics is een veel gebruikte tool om de gang van zaken op uw website te analyseren. U kunt bijvoorbeeld achterhalen waar de bezoekers van uw website vandaan komen (zowel het land van herkomst, als de online bronnen die verwijzen naar uw website), hoeveel en welke pagina’s zij bezoeken en de tijd die de gemiddelde bezoeker spendeert op de website. Een ander gegeven waar site-eigenaren in geïnteresseerd (zouden moeten) zijn is het bouncepercentage van hun website. Het bouncepercentage omvat het aantal bezoekers dat op uw website terecht komt en vervolgens zonder iets aan te klikken uw website weer verlaat. Dit laatste is meestal niet de bedoeling.
Een hoog bouncepercentage is niet per definitie verkeerd
Allereerst, bij een percentage van 60% of hoger is er pas sprake van een hoog bouncepercentage. Gemiddeld ligt het bouncepercentage van een website tussen de 40% en 60%. Als uw website een bouncepercentage van 60% of hoger heeft is dit echter nog geen reden tot paniek, het zegt namelijk nog helemaal niets over de kwaliteit van uw website. Belangrijk is het doel van uw website voor ogen te houden. Vraagt u zich vervolgens af of het bounce-gedrag van uw bezoekers dit doel beïnvloedt.
Heeft u een blog en is uw doel om mensen te informeren? Dan is het helemaal niet zo vreemd dat u een hoog bouncepercentage heeft. Mensen komen op uw blog terecht, lezen wat u te zeggen heeft en verlaten vervolgens zonder enige andere actie te ondernemen de pagina. Jammer is dat Google Analytics de tijd van een bezoek pas kan registreren zodra er meerdere pagina’s bezocht worden. Google Analytics meet de tijd die een bezoeker besteedt tussen twee paginawissels, vandaar dat de tijd van een bounce-bezoek altijd 0 is.
Is uw website een belangrijk verkoopkanaal? Of realiseert u via uw website offerteaanvragen? Dan kan het niet de bedoeling zijn dat de bezoeker slechts één webpagina bezoekt, of wel? U wilt dat de bezoeker actie onderneemt en een bestelling plaatst of een offerte aanvraagt. Telt u eens na, binnen hoeveel klikken doet hij dit? In deze situatie is een hoog bouncepercentage meestal niet wenselijk. Het is tijd om uw bouncepercentage aan te pakken.
Uw bouncepercentage verlagen begint met een goede analyse van uw website
Er is al veel geschreven over het verlagen van het bouncepercentage en de manieren om dit te verwezenlijken. Maar het verlagen van uw bounce rate bestaat helaas niet uit een algemeen stappenplan. Elke website heeft andere doelstellingen, trekt andere bezoekers en gebruikt andere middelen om verkeer te genereren. Elke website is anders en daarom adviseren wij u, voordat u veranderingen gaat aanbrengen op uw website, een goede analyse te maken. Daarna kunt u concrete stappen ondernemen.
Basisvoorwaarden om een goede analyse te kunnen maken:
- Stel in Google Analytics uw conversie-gerelateerde doelen in;
- Zorg ervoor dat uw Google Adwords account gekoppeld is aan Google Analytics;
- Analyseer alleen de resultaten genomen over een langere periode (van bijvoorbeeld drie maanden) om geen verkeerde conclusies te trekken.
Een websiteanalyse maakt u als volgt:
Stap 1. Zijn er landingspagina’s met een hoog bouncepercentage?
Bekijk of er landingspagina’s zijn met een afwijkend hoog bouncepercentage. Zo ja, welke zijn dat en wat is het doel van deze pagina’s? Bij een contactpagina is een hoge bounce bijvoorbeeld niet zo vreemd. Maar als uw homepagina een hoog bouncepercentage heeft, kan dit wel een teken zijn dat er iets niet helemaal in orde is.
Actie: Noteer de landingspagina’s waarbij een hoog bouncepercentage niet gewenst is.
Stap 2. Zijn er verkeersbronnen met een bijzonder hoog bouncepercentage?
Google Analytics onthoudt netjes waar al uw bezoekers vandaag komen. Denk bijvoorbeeld aan verkeersbronnen zoals Google Adwords, social media pagina’s of organisch zoekverkeer.
Actie: Noteer verkeersbronnen met een hoog bouncepercentage.
Stap 3. Controleer of er zoekwoorden zijn met een hoog bouncepercentage
Veel internetgebruikers gebruiken Google (of een andere zoekmachine) om informatie te vinden. Elke gebruiker kiest zijn eigen zoekwoorden en Google probeert het aanbod zo goed mogelijk te matchen aan deze zoekopdracht.
Actie: Noteer zoekwoorden met een hoog bouncepercentage.
Door bovenstaande stappen toe te passen krijgt u steeds meer inzicht in wat er gaande is op uw website en wat de oorzaak kan zijn van het hoge bouncepercentage. Nu gaan we lekker puzzelen!
Stap 4. Kunt u verbanden leggen tussen de resultaten uit stap 1, 2 en 3?
Stap 1, 2 en 3 zijn allemaal losse puzzelstukjes en door ze in elkaar te puzzelen krijgt u een geheel. U doet dit door de verschillende puzzelstukjes met elkaar te verbinden. Zijn er verkeersbronnen die de bezoekers doorsturen naar een bepaalde landingspagina? Zijn er zoekwoorden die gebruikt worden door verkeersbronnen, maar die niet terugkomen op uw webpagina? Zijn er advertenties in uw Google Adwords campagne die een hoge bounce vertonen?
Meestal ligt de oorzaak van een te hoge bounce rate in één van deze vijf probleemgebieden: strategie, content, navigatie en structuur, design of techniek. Hieronder volgen enkele voorbeelden:
- de bezoeker is getriggerd door uw advertentie maar vindt niet (meteen) waarnaar hij op zoek is (probleemgebieden: content en navigatie/structuur);
- de bezoeker moet te lang zoeken naar de informatie waarnaar hij op zoek is (probleemgebied: navigatie/structuur);
- uw advertenties trekken het verkeerde publiek (probleemgebied: strategie);
- de zoektermen waarmee de bezoeker naar uw site gebracht is, sluiten niet aan op de content van de landingspagina (probleemgebied: content);
- het design van uw website komt niet professioneel over (probleemgebied: design);
- het duurt te lang voordat een pagina van uw website geladen is en weergeven wordt (probleemgebied: techniek).
Actie: Noteer hoe de zoekwoorden, verkeersbronnen en landingspagina’s met elkaar in verband staan en ontdek de probleemgebieden van uw website.
Stap 5. Analyseren = Optimaliseren & Controleren
Nu is het moment aangebroken om concrete beslissingen te nemen en uw website en de bijbehorende verkeersbronnen (zoals Adwords) te optimaliseren. Hoe u uw website en bijbehorende online marketingmiddelen kunt optimaliseren, is afhankelijk van de resultaten van de voorafgaande analyse. Houd na de optimalisatie uw website goed in de gaten via Google Analytics om het effect van elke verandering in kaart te brengen.
Diamedia Minds adviseert en ondersteunt u graag tijdens dit hele proces. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.