mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
mindful_social_media

Mindful Social Media – Tips voor sociale media in balans

De opkomst en spectaculaire groei van sociale media als Facebook, Twitter, Instagram en YouTube hebben onze wereld veranderd. Via deze en andere kanalen hebben we toegang tot een haast ongelimiteerde hoeveelheid informatie. Tussen 1980 en 2008 is ons gemiddelde informatieverbruik met 350% toegenomen en inmiddels verwerken we dagelijks zo’n 34 gigabyte aan nieuwe impulsen (zie artikel NY Times). Een aanzienlijk deel daarvan consumeren we online, waar we gemiddeld 30 uur per maand vertoeven. De diverse sociale media nemen daarvan 7,5 uur in beslag en worden door jongeren het meest intensief gebruikt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze groep als eerste de negatieve gevolgen ervaart van de druk die gepaard gaat met de nieuwe digitale lifestyle (zie infographic).

Social media stress

‘Social Media Stress’ is de officiële benaming van het fenomeen waar steeds meer gebruikers mee te maken krijgen (zie onderzoeksrapportage Nationale Academie voor Media en Maatschappij). De smartphone speelt hierbij een cruciale rol, want dankzij dit apparaat is het mogelijk om continu en overal deel te nemen aan het sociale netwerkverkeer op internet. Pushberichten, Pings en WhatsApp’jes vragen voortdurend om aandacht en de verleiding is groot om direct de inhoud van deze berichten te checken. Vervolgens moet er ook weer (liefst meteen) een reactie komen, waardoor de eindeloze stroom van mededelingen op gang wordt gehouden. De smartphone een tijdje uitzetten, is geen aantrekkelijke optie want dat leidt niet zelden tot FOMO, wat staat voor Fear of Missing Out.

Bijkomende gevolgen

Angst, depressie, slapeloosheid worden steeds vaker in verband gebracht met een overmatig gebruik van sociale media en het internet. In de bestseller ‘Mindsight’ waarschuwt hoogleraar psychiatrie Daniel Siegel zelfs voor een disbalans tussen de werking van de linker- en rechterhersenhelft als gevolg van een te sterk naar buiten gerichte focus. Deze overmatige aandacht voor een object buiten jezelf wordt versterkt door het gebruik van online netwerken, waar we niet de sociale vaardigheden ontwikkelen die bij face-to-face communicatie wel worden aangeleerd (zie ook videoregistratie van lezing op tijdstip 0:59:50).

Mindful social media

We lijken onder invloed van de nieuwste communicatietechnologie van onszelf te vervreemden. Een merkwaardige constatering, aangezien we tegelijkertijd meer met elkaar verbonden zijn dan ooit tevoren. Maar, zoals wel vaker, is het uiteindelijk niet de technologie zelf, maar onze omgang ermee die bepaalt of de balans in positieve of negatieve richting doorslaat? Misschien wordt het tijd om de smartphone om te dopen tot mindphone, een apparaat waar we bewust en ontspannen mee omgaan. Om de gebruiker van de nieuwe mindphone een beetje op weg te helpen volgen hieronder tips voor een prettig leven vol mindful social media:

  1. Zet pushberichten en notificaties uit Meldingen die zo belangrijk of dringend zijn dat je ze direct moet lezen of beantwoorden, zijn zeldzaam op Facebook en Twitter. Waarom zou je er dan wel zo op reageren?
  2. Check je sociale media op vaste tijdstippen En dan bij voorkeur niet tijdens de maaltijden, maar bijvoorbeeld als je in de trein zit of aan het einde van een werkdag. Met een app als Flipboard kun je bovendien een fraai overzicht laten samenstellen van al je sociale media, zodat je niet elk netwerk apart hoeft te bezoeken.
  3. Zet je mindphone uit tijdens één-op-één gesprekken met vrienden of collega’s Wees menselijk en sociaal, gewoon uitschakelen dat ding! Overigens zou een echte mindphone zichzelf uitschakelen in dergelijke situaties.
  4. Beperk het aantal sociale netwerken Naast Facebook en Twitter kun je ook nog actief zijn op LinkedIn, Google+, Pinterest, Instagram, Flickr, Hyves, FourSquare, Tumblr, etc. Is dat echt wat je wilt met je leven?
  5. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, tweet dat ook een ander niet Sociale media zijn laagdrempelig en het is verleidelijk om je ongezouten mening in 140 tekens de wereld in te sturen. Niet echt mindful natuurlijk, dus liever eerst diep ademhalen en dan je boodschap met liefde en aandacht tweeten.
  6. Installeer mindful Apps Gebruik je mindphone als een handig hulpmiddel bij het aanleren van nieuwe yogaposes of het beoefenen van je dagelijkse meditatie. Hiervoor zijn allerlei apps verkrijgbaar, waaronder Transcendental Timer, een app die door Diamedia Minds is ontwikkeld (ook voor eigen gebruik).

Lees verder…

A Mindful Guide to Social Media door André Klein
A Mindful Guide to Social Media plaatst het huidige landschap van sociale media in een sociologisch en psychologisch perspectief. Een pdf-versie van deze toegankelijke gids is als gratis download beschikbaar.

ikbenoffline.nl
Informatieve website van De Nationale Academie voor Media & Maatschappij met als doel het ontwikkelen van een nieuw bewustzijn rondom het gebruik van sociale media.

More Meditation Timer App
Het idee voor de More Meditation Timer App voor de iPhone ontstond uit Jaspers passie voor meditatie. Deze App helpt de gebruiker bij het timen van zijn of haar meditatie. Dit idee bleek een schot in de roos en de App wordt wereldwijd gebruikt door een groeiende groep van inmiddels meer dan 26.000 fans.