Nederland | België | Contact opnemen

Diamedia Minds logo
Nederland | Maastricht | Eindhoven | Contact
België | Hasselt | Antwerpen | Contact

BLOG

Online vindbaarheid van uw website: huren of kopen?

online vindbaarheid website huren kopen

Het verbeteren van uw online vindbaarheid is een hot-topic in de online marketing. Steeds meer ondernemers zien de noodzaak om de vindbaarheid van hun website te verbeteren en willen “hoog in Google* scoren”. Het valt mij op dat veel mensen SEO (ofwel: onbetaald “hoog in Google scoren”) en online adverteren via Google AdWords met elkaar verwarren. Google AdWords wordt vaak aangezien voor SEO en andersom. Hoewel het allebei manieren zijn om de vindbaarheid van uw website te verbeteren, zijn het twee verschillende methoden. Daarom leggen we in dit artikel de verschillen tussen SEO en Google AdWords nog eens uit, zodat u kunt kijken welke investering het beste bij u past.

Wat is SEO?

SEO is een Engelse afkorting voor zoekmachineoptimalisatie (Search Engine Optimalisation). Voor marketeers een bekend begrip, maar voor menigeen buiten het vakgebied vaak nog een groot raadsel. SEO kunt u gebruiken om de positie van uw website te verbeteren in de organische resultaten van zoekmachines.

Organische zoekresultaten zijn onbetaalde zoekresultaten en worden links in Google gepresenteerd. Wanneer u een zoekwoord invoert, ziet u vervolgens de zoekresultaten die volgens Google het meest relevant zijn voor u, oftewel de resultaten die het beste antwoord geven op uw zoekvraag. Om in deze organische zoekresultaten terecht te komen, hoeft u niets te betalen.

De zoekresultaten worden gerangschikt op basis van de kwaliteit van de relatie met het ingegeven zoekwoord. Hoe beter de match met de zoekopdracht, hoe hoger de positie van de website in de organische zoekresultaten. Daarom zijn dit soort resultaten erg waardevol voor bedrijven. Indien uw website een toppositie in de organische resultaten van Google heeft, levert u dit namelijk gegarandeerd meer bezoekers op. Investeren in SEO (qua tijd en/of geld), oftewel investeren in de verbetering van de organische vindbaarheid van uw website, kan dus een zeer waardevolle investering voor u zijn.

Hoe werkt SEO?

Niemand weet precies hoe het zoekalgoritme van Google werkt, dat houden ze angstvallig geheim om misbruik te voorkomen. Wel weten we dat het hebben van een goede website, die technisch én inhoudelijk goed in elkaar zit, de allerbelangrijkste voorwaarde is voor het krijgen van goede organische vindbaarheid.

Zo moet u er onder andere voor zorgen dat de teksten relevante zoekwoorden bevatten: de zoekwoorden die uw doelgroep gebruikt. Met behulp van de juiste tooling (o.a. de tools die wij voor MindBoost, onze SEO oplossing voor websites, gebruiken), kan de vindbaarheid van een website vervolgens geoptimaliseerd worden.

Wat is Google AdWords?

Google AdWords is het betaalde advertentieprogramma van Google. U kunt hiermee tegen betaling adverteren in het schermgedeelte boven en rechts naast de organische zoekresultaten van Google. Deze advertenties zijn gekoppeld aan door u opgegeven zoekwoorden, zoekwoorden waarvan u denkt (beter is natuurlijk: weet) dat uw doelgroep ze gebruikt als zij uw producten of diensten zoeken.

Uw advertentie verschijnt alleen wanneer er een zoekopdracht wordt gegeven voor een door u gekozen zoekwoord. Uw advertentie wordt dus alleen getoond aan personen waarvoor uw advertentie relevant is. Zo houdt u uw advertentiekosten zo laag mogelijk.

Hoe werkt Google AdWords?

We nemen even een voorbeeld om het uit te leggen. Indien Diamedia Minds als marketingbureau in Maastricht met het zoekwoord “marketingplan Maastricht” niet vindbaar is in de organische zoekresultaten van Google, dan kunnen we betalen voor Google advertenties die verschijnen als we toch op dit zoekwoord gevonden willen worden. Door op de advertentielink te klikken, komt de zoeker vanzelf op onze website terecht.

Online vindbaarheid huren of kopen?

Waar u uw budget het beste in kunt investeren, is afhankelijk van wat u aantrekkelijker vindt: huren of kopen. SEO en Google AdWords kunnen we namelijk vergelijken met het kopen (SEO) en het huren (AdWords) van een huis. Ziet u het kopen van een eigen huis als een investering in de toekomst? Of neemt het kopen van een huis voor u teveel verantwoordelijkheden en risico’s met zich mee?

Investeren in SEO = kopen van vindbaarheid

Bij het kopen van een woning gaat u meestal een verbintenis aan voor de lange termijn. Na 30 jaar is de woning afbetaald en uw eigendom. Maar wilt u de verbintenis vroegtijdig beëindigen, dan brengt dit risico’s met zich mee. Het kan namelijk zo zijn, dat de waarde van uw woning gedaald is en u met een restschuld blijft zitten.

SEO is te vergelijken met het kopen van een woning. U kunt het zien als een investering in de toekomst, waarbij het maanden of zelfs jaren kan duren voordat u er de vruchten van kunt plukken. Beter gezegd: niemand kan u ooit garanderen dat u uw investering gaat terugverdienen. Als u investeert in SEO, dan kan de eindbestemming een eerste positie in Google zijn, maar net zo goed een positie op de honderdste plek.

Net zoals een woning, moet u een SEO-campagne onderhouden, anders kan de waarde ervan (lees: positie) dalen. Op het moment dat uw website op de eerste pagina van Google staat, kan Google een update doen, of uw concurrent een veel relevantere webpagina publiceren, waardoor uw positie in Google zakt. Het onderhouden, meten en analyseren van uw SEO-campagne is dus van groot belang.

Indien u tijd en geld investeert in SEO, ‘koopt’ u als het ware zoekwoorden om op langere termijn een hogere positie in Google te krijgen. De prijs van uw zoekwoorden (SEO) blijft gelijk. Tegelijkertijd levert die investering u ook waardevolle inzichten op in het zoekgedrag van uw doelgroepen en het online gedrag van de spelers in uw bedrijfscontext. Maar net zoals de waarde van uw huis vervalt als u het niet onderhoudt, zal dit ook gelden voor uw SEO campagne als u deze niet onderhoudt.

Investeren in Google AdWords = huren van vindbaarheid

Neemt het kopen van een woning voor u teveel risico’s met zich mee? Wilt u zich nog niet direct vestigen op één plek? Dan is huren wellicht een betere optie. Online kunt u dit doen door te investeren in Google AdWords. Via Google AdWords huurt u zoekwoorden voor een bepaalde periode en in ruil voor de huur krijgt u een (hoge) positie in de Google-zoekresultaten.

In tegenstelling tot SEO, is het via Google AdWords wél mogelijk om direct vanaf het eerste moment bovenaan in de zoekresultaten te staan. Hier betaalt u een advertentietarief voor. Google is echter een coulante huurbaas, want u betaalt enkel als iemand op uw advertentie klikt. Daarnaast heeft u de vrijheid om de advertenties stop te zetten wanneer u wilt, zonder dat dit verder financiële risico’s met zich meebrengt.

Daar staat echter tegenover dat deze zoekwoorden en positie in Google nóóit uw bezit zullen worden. Zodra u stopt met adverteren, krijgt u dus onherroepelijk minder bezoekers op uw website. Bovendien maakt het veilingsysteem waarmee de advertentieprijs bepaald wordt, dat de huurprijs van een zoekwoord opeens verhoogd kan worden als er meer vraag naar ontstaat. Uw maandlasten kunnen dus variëren (of liever gezegd: u krijgt minder kliks voor dezelfde lasten).

De statistieken die u ter beschikking krijgt bij AdWords leveren interessante inzichten op in het klikgedrag van uw doelgroep.

Dus: investeren in SEO of in Google AdWords?

Omdat iedereen op zijn eigen manier naar informatie zoekt – de één klikt op een advertentie, de ander op een organische link in de zoekresultaten – is uw website in de ideale situatie vindbaar via de organische én via de betaalde zoekresultaten van Google. Zo verhoogt u de kans dat de potentiële klant op uw website terechtkomt.

Maar niet iedereen heeft voldoende budget om te investeren in SEO en AdWords. Of u het beste kunt investeren in SEO of in AdWords, hangt af van uw situatie. Om u niet met een onbevredigd gevoel achter te laten, geven wij u graag wat handvaten. De keuze wordt namelijk in grote lijnen bepaald door de status van uw website.

U bent met een nieuwe website bezig of wilt deze binnenkort laten ontwikkelen?

Indien u een nieuwe website laat bouwen, dan is SEO uw eerste prioriteit. Een goede webdesigner kan u ook adviseren over het ‘online vindbaar maken’ van uw nieuwe website. Of beter gezegd: een goede webdesigner maakt een website die technisch gewoon goed in elkaar steekt, waardoor Google hem goed kan vinden.

Diamedia Minds pleit voor een duurzame benadering van uw online vindbaarheid. De basis voor een goede vindbaarheid is een (zoek-)technisch correcte website, met een duidelijke navigatiestructuur en relevante en actuele inhoud. Zit uw website goed in elkaar, dan kunt u uw site lanceren. Google heeft dan nog een tijdje nodig om uw webpagina’s te indexeren.

Wilt u tot die tijd toch direct vindbaar zijn, dan kunt u investeren in Google AdWords, als uw budget het toelaat. Dit budget kunt u geleidelijk afbouwen, naarmate de organische vindbaarheid verbetert. Met behulp van onze MindBoost oplossing kunnen we de website nog beter vindbaar maken, o.a. in relatie tot uw directe concurrenten.

U heeft een bestaande website?

Als u al een website heeft die technisch (en inhoudelijk) goed in elkaar steekt, dan adviseren wij u om eerst te starten met Google AdWords. Het is verstandiger om eerst een tijdje zoekwoorden te huren in plaats van ze meteen te kopen. Via Google AdWords kunt u met zoekwoorden experimenteren. Via een grondige analyse van de statistieken komt u erachter welke zoekwoorden u het meeste rendement opleveren.

Zodra u weet welke zoekwoorden relevant zijn, kunt u de stap nemen richting SEO en uw website inhoudelijk verbeteren. Dit betekent echter niet dat SEO Google AdWords voor 100% vervangt, want zodra u stopt met adverteren, verliest u gegarandeerd bezoekers.

Heeft u een bestaande website en steekt deze technisch niet goed in elkaar? Dan adviseren wij om hier eerst aan te werken, dat is dus een stukje SEO. Vervolgens kan de vindbaarheid van uw website tijdelijk gestimuleerd worden met behulp van Google AdWords.

Denkt u erover om aan de slag te gaan met Google AdWords of SEO? Kunt u daar nog wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met ons op.

 

* Met een marktaandeel van 93% is Google veruit de populairste en belangrijkste zoekmachine in Nederland en België. Daarom refereren we in dit artikel steeds naar zoekmachine Google.

Recente projecten

- Even uitpakken -

Testimonials

- Wat onze klanten ervan vinden -

Werken met Diamedia Minds is altijd een prettige ervaring. Ze denken met je mee en hebben goede tips om een jaarverslag - online en op papier - jaar na jaar steeds verder te verbeteren.
Lidwien Hollanders
Maastricht University
Werken met Diamedia Minds is altijd een prettige ervaring. Ze denken met je mee en hebben goede tips om een jaarverslag - online en op papier - jaar na jaar steeds verder te verbeteren.
Lidwien Hollanders
Maastricht University
Samen met Diamediaminds een prachtige website ontworpen. Ze begrijpen goed wat je als oganisatie naar buiten toe wilt uitstralen. Ze verwerken je ideeën, luisteren goed en komen zelf ook met goeie ideeën en oplossingen. We zijn zo tevreden dat we een tweede website hebben laten maken.
Martie Debije
Kinderleven/CECLimburg
Samen met Diamediaminds een prachtige website ontworpen. Ze begrijpen goed wat je als oganisatie naar buiten toe wilt uitstralen. Ze verwerken je ideeën, luisteren goed en komen zelf ook met goeie ideeën en oplossingen. We zijn zo tevreden dat we een tweede website hebben laten maken.
Martie Debije
Kinderleven/CECLimburg
De kennis en kunde van webdesign en –ontwikkeling straalt ervan af bij Diamedia Minds. Diamedia Minds heeft onze website zeer professioneel (en binnen tijd en budget) ontwikkeld. Daarnaast was het bovendien een erg plezierige samenwerking. Vooral de zeer snelle en duidelijke reacties op onze vragen hebben we bijzonder gewaardeerd. Diamedia Minds is flexibel en denkt echt met je mee!
Laurens Wormer
Mateum
De kennis en kunde van webdesign en –ontwikkeling straalt ervan af bij Diamedia Minds. Diamedia Minds heeft onze website zeer professioneel (en binnen tijd en budget) ontwikkeld. Daarnaast was het bovendien een erg plezierige samenwerking. Vooral de zeer snelle en duidelijke reacties op onze vragen hebben we bijzonder gewaardeerd. Diamedia Minds is flexibel en denkt echt met je mee!
Laurens Wormer
Mateum
Diamedia Minds heeft aan één woord genoeg om te snappen wat ik bedoel. En dan komen ze vervolgens met een product dat mijn stoutste verwachtingen overtreft! De samenwerking heb ik als zeer prettig ervaren. Informeel doch zakelijk, mensen van het woord, snelle reactietijd. Dat zie je zelden meer.
Maaike Stooker
Hogeschool Zuyd
Diamedia Minds heeft aan één woord genoeg om te snappen wat ik bedoel. En dan komen ze vervolgens met een product dat mijn stoutste verwachtingen overtreft! De samenwerking heb ik als zeer prettig ervaren. Informeel doch zakelijk, mensen van het woord, snelle reactietijd. Dat zie je zelden meer.
Maaike Stooker
Hogeschool Zuyd
Als marktleider in de beveiligingsbranche kiest ABUS resoluut voor toppers in de markt. Diamedia Minds is één van de beste en dit moet men verdienen, elke dag weer. Zij bewijzen het! Voor ons is deze jonge ploeg een betrouwbare partner, die correct en snel op de bal speelt. Ze ondersteunen ons met verschillende marketingtoepassingen, waarvoor ze alles onder één dak bieden, mét internationale mogelijkheden. Voor ABUS als multinational een must en een echte meerwaarde.
Jo Kenens
Abus
Als marktleider in de beveiligingsbranche kiest ABUS resoluut voor toppers in de markt. Diamedia Minds is één van de beste en dit moet men verdienen, elke dag weer. Zij bewijzen het! Voor ons is deze jonge ploeg een betrouwbare partner, die correct en snel op de bal speelt. Ze ondersteunen ons met verschillende marketingtoepassingen, waarvoor ze alles onder één dak bieden, mét internationale mogelijkheden. Voor ABUS als multinational een must en een echte meerwaarde.
Jo Kenens
Abus
Diamedia Minds is persoonlijk en professioneel en zij resoneren met mij als persoon. Ze kijken met mij mee door mijn bril. Een duidelijk plan, met prioriteiten en acties, hun continue bereikbaarheid en bijsturing waar nodig, brachten ons allesomvattend website-project tot een eindresultaat dat er tot in de puntjes mag zijn. Ik kijk ernaar uit om de komende tijd nieuwe stappen met hen te nemen om Yogaplace verder neer te zetten in haar eigenheid en kracht.
Manon Simonis
Yogaplace
Diamedia Minds is persoonlijk en professioneel en zij resoneren met mij als persoon. Ze kijken met mij mee door mijn bril. Een duidelijk plan, met prioriteiten en acties, hun continue bereikbaarheid en bijsturing waar nodig, brachten ons allesomvattend website-project tot een eindresultaat dat er tot in de puntjes mag zijn. Ik kijk ernaar uit om de komende tijd nieuwe stappen met hen te nemen om Yogaplace verder neer te zetten in haar eigenheid en kracht.
Manon Simonis
Yogaplace
Om te groeien, heb je nieuwe klanten nodig. Daar helpt Diamedia Minds ons mee. Ze helpen om ons merk goed in de markt te zetten. Online zorgen ze ervoor dat we 'gevonden worden'. Daarnaast zorgen ze voor de nodige 'call to action', zodat prospects onze website niet alleen bekijken, maar ook met ons contact opnemen. Het resultaat? Nieuwe klanten!
Paul Schmidt
MAG Groep
Om te groeien, heb je nieuwe klanten nodig. Daar helpt Diamedia Minds ons mee. Ze helpen om ons merk goed in de markt te zetten. Online zorgen ze ervoor dat we 'gevonden worden'. Daarnaast zorgen ze voor de nodige 'call to action', zodat prospects onze website niet alleen bekijken, maar ook met ons contact opnemen. Het resultaat? Nieuwe klanten!
Paul Schmidt
MAG Groep
Hun expertise is overduidelijk en hun oprechte betrokkenheid maakt dat ze een echt team met ons vormen. Ze zijn een aanvullende en belangrijke meerwaarde voor ons werk.
Ronald Jan Heijn en Harry Beckers
Staya Erusa en Hello Aquarius
Hun expertise is overduidelijk en hun oprechte betrokkenheid maakt dat ze een echt team met ons vormen. Ze zijn een aanvullende en belangrijke meerwaarde voor ons werk.
Ronald Jan Heijn en Harry Beckers
Staya Erusa en Hello Aquarius
Sinds 2010 werken we samen met Diamedia Minds. Gestart met een meer dan geslaagde herpositionering, is ons contact ook vandaag nog steeds uitermate intensief en goed. Diamedia Minds verzorgt onze (online) marketing op meer dan professionele wijze. Bovendien is het een groot goed om te kunnen werken met deze super aangename mensen!
Ab van Deemter
Kalimba NV
Sinds 2010 werken we samen met Diamedia Minds. Gestart met een meer dan geslaagde herpositionering, is ons contact ook vandaag nog steeds uitermate intensief en goed. Diamedia Minds verzorgt onze (online) marketing op meer dan professionele wijze. Bovendien is het een groot goed om te kunnen werken met deze super aangename mensen!
Ab van Deemter
Kalimba NV
Ik kijk terug op een fijne samenwerking met Daphne en Jasper. Ze zijn heel betrokken en hebben echt de tijd genomen om mij en mijn organisatie beter te leren kennen en om te luisteren naar mijn wensen. De communicatie was prettig: duidelijke uitleg, snelle reactietijd en geen vraag was teveel. Het resultaat is een website die helemaal bij mij past, met een frisse en creatieve uitstraling en pakkende teksten.
Anita Suijkerbuijk
ASCATI
Ik kijk terug op een fijne samenwerking met Daphne en Jasper. Ze zijn heel betrokken en hebben echt de tijd genomen om mij en mijn organisatie beter te leren kennen en om te luisteren naar mijn wensen. De communicatie was prettig: duidelijke uitleg, snelle reactietijd en geen vraag was teveel. Het resultaat is een website die helemaal bij mij past, met een frisse en creatieve uitstraling en pakkende teksten.
Anita Suijkerbuijk
ASCATI