mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
belg online ballen

Ontbreekt het de Belg* online aan ballen?

Op zoek naar een marketingprofessional ter ondersteuning van onze Hasseltse vestiging viel het mij weer op: als Belgen al actief zijn op internet, dan doen ze veel moeite om zich er te verbergen.

Steeds weer moet ik jammer genoeg constateren dat:

  • websites in België nog erg in de eerste generatie van de ‘online bedrijfsbrochure’ zijn blijven hangen. Veel bedrijven presenteren zich via een statisch online uithangbord, andere hebben zelfs nog helemaal geen stappen op internet genomen. De inhoud die je als bezoeker op de gemiddelde site voorgeschoteld krijgt, blijft veelal verschoond van enige klantfocus, maar is eerder volledig vanuit het perspectief van de afzender geschreven.
  • als een organisatie een website heeft, deze vaak niet uitblinkt door een goede vindbaarheid. Uitzonderingen daargelaten, slaagt enkel de bijzonder vastberaden zoeker erin de site te vinden. Om vervolgens te concluderen dat het adres van de site een sexy url als home.scarlet.be/absoluutnietteonthoudenletterbrij is en het mailadres ook nog niet gekoppeld is aan een eigen domeinnaam, maar liever tot reclame dient voor een provider als eerdergenoemde.
  • webshops nog niet behoren tot de gangbare verkoopkanalen (dat de Belg niet houdt van leveranciers waar je niet direct voor de deur kunt parkeren was mij bekend. Een webshop die tot op de deurmat levert, zou dan toch het ultieme winkelgenot moeten zijn?), laat staan dat er
  • vergelijkingssites zijn die het de consument of zakelijke klant gemakkelijk maken de verschillende aanbieders te vergelijken.
  • profielen op sociale media als LinkedIn en Facebook slechts gedeeltelijk zijn ingevuld. Sommige mensen gebruiken er bovendien enkel de eerste letter van hun familienaam. Zouden ze dat in het ‘echte’ leven ook doen? Zouden ze zich realiseren dat ze daardoor praktisch onvindbaar worden voor die potentiële klant of opdrachtgever die ze net als ik – na  goede verhalen over hun werk heb gehoord – via een online netwerk als LinkedIn probeert op te sporen? Toen ik laatst door de 148 leden van een LinkedIn groep neusde, bleek van niet, want slechts 57 hadden hun achternaam volledig ingevuld. Ambivalente vertoning: wel online willen netwerken (want waarom zou je anders überhaupt een profiel starten?), maar liever anoniem blijven?

Eten de Hollanders de Belg online de kaas van het brood?
Het gevolg van bovenstaande en aanverwante constateringen is, dat de Belg kansen laat liggen. Belgische bedrijven zijn onvoldoende vertegenwoordigd op het internet en missen daardoor aansluiting bij de behoeften van – toch zeker een bepaald deel van – hun klantenkring. Zoek je een bepaald product (of dienst) op internet, dikke kans dat 90% van de zoekresultaten afkomstig is van websites van Nederlandse bedrijven. Die Hollanders spelen slim in op het vacuüm en vullen het hiaat, zij het ook niet altijd volledig, doordat ze bijvoorbeeld niet in België leveren of doordat de fysieke of culturele afstand voor samenwerking te groot is.

Waarom doet de Belg online niet waar hij offline zo goed in is?
Met bovenstaande chargeer ik natuurlijk, maar ik vraag mij regelmatig af hoe het mogelijk is dat de Belg er niet in slaagt om dat waarin hij IRL zo uitblinkt – netwerken, relaties bouwen – niet ook online tot zijn voordeel weet te benutten. Ik ben ervan overtuigd dat er volop kansen zijn voor Belgische organisaties om actiever aan hun reputatie te werken, hun omzet te vergroten, de relatie met hun klant te verbeteren. De oplossing ligt voor een deel in de bewustwording dat online ook deel uitmaakt van de wereld, dat het internet werk, opdrachten en interessante sociale kansen voor je in petto kan hebben, mits je goed ‘aangesloten’ bent. Lieve Belg, doe jezelf niet tekort! Laat je zien en presenteer jezelf met al je sterke punten en mogelijkheden. Wees niet bang voor je privacy, maar denk goed na over wat je online deelt. Ga uit van het postieve, van vertrouwen en mogelijkheden in plaats van uit angst (voor het onbekende?) te handelen.

Doe mee aan de dialoog en laat je zien en horen – óók op het web!
Word wakker! Er wordt allang over jou gepraat. Ook online! Doe mee aan die dialoog, laat je zien en horen. Vanuit je authentieke zelf kom je veel aantrekkelijker en meer betrokken over dan wanneer je hoog in je offline ivoren toren blijft zitten! Dit is het tijdperk waarin de klant bepaalt wat hij over je wil weten, hoe en waar hij iets over jou te weten wil komen en of en wanneer hij met jou in zee wil gaan. Je kunt er nog zo goed uitzien, maar als je niet beschikbaar (én relevant) bent, sla je de plank volledig mis. Maar al te vaak wil een klant iets van je weten op een moment dat jij niet te bereiken bent. Laat je online personality het van je overnemen en faciliteer die klant! Geef hem alle informatie die hij maar nodig zou kunnen hebben, verlaag de drempel om contact met jou op te nemen, neem alle barrières weg die er ook maar tussen jou en je klant en zijn beslissing om een relatie met je aan te gaan in zouden kunnen staan. Gedaan alsjeblieft met wollige, vage omschrijvingen waar de webbezoeker net niets aan heeft. Je concurrent is wel duidelijk en compleet en gaat daardoor met de buit lopen!

Het internet laat je groeien, grijp je kans!
Wees een held voor je klant, je online relatie. Máák de stap naar online en groei: persoonlijk (kennis en kennissen), maar zeker ook zakelijk. Wie weet, helpt het internet je om samen met je klanten een prachtig product of nieuwe dienst te ontwikkelen waarop de halve wereld al jarenlang wacht!

*Of enige andere ondernemer in welk land dan ook die nog niet de kansen van internet benut (uitzonderingen bevestigen de regel, wie de schoen past…)