mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
Keuze voor template of maatwerk website

Template of maatwerk website? Hoe maak je de goede keuze?

Wanneer je overweegt om een nieuwe website te laten maken kom je al gauw voor een belangrijke keuze te staan. Neem je een bestaand template als basis voor je nieuwe site, of ga je voor een uniek design en kies je een maatwerk oplossing? Een lastige vraag als je het verschil tussen beide scenario’s niet goed kunt beoordelen. In deze blog lees je meer over beide mogelijkheden en ontdek je de voor- en nadelen. Zo helpen we je om de goede keuze te maken.

Wat is het verschil precies?

Een template is een bestaand sjabloon waarin het ontwerp en een deel van de functionaliteit van de website zijn vastgelegd. Dit sjabloon wordt gekoppeld aan een Content Management Systeem (CMS) als WordPress om een volwaardige site te creëren.

Bij een maatwerk website wordt eerst een uniek ontwerp gemaakt. Daarna volgt de technische realisatie van de website, waarbij het design wordt gecombineerd met de gewenste functionaliteit. Ook een maatwerk site is voorzien van een CMS, bijvoorbeeld CMS Made Simple.

Wat zijn de voor- en nadelen van een template website?

Een nieuwe website op basis van een template kan relatief snel worden gerealiseerd tegen een aantrekkelijk tarief. Daarnaast zijn de betere of premium templates vaak voorzien van uitgebreide mogelijkheden om de lay-out van de website te bepalen. Aanvullende functionaliteit, zoals een contactformulier en sociale media knoppen zijn meestal ook standaard inbegrepen.

Maar er kleven ook wat nadelen aan deze oplossing. Om te beginnen is de uitstraling niet uniek en kan je concurrent op basis van hetzelfde template een vergelijkbare website inrichten. Door het toepassen van je eigen huisstijl kun je hier wat tegenwicht aan bieden, maar veel meer dan het aanpassen van kleurenschema’s, lettertypen en het logo is vaak niet mogelijk (of vergt maatwerk).

Een ander probleem is dat template websites doorgaans een trage laadsnelheid hebben. Dit is het directe gevolg van de overvloed aan functionaliteit. De onderliggende code van de template website is complex en uitgebreid door alle toeters en bellen die zijn toegevoegd. Zelfs wanneer deze worden uitgeschakeld, is de laadsnelheid niet optimaal. En dat is een belangrijk bezwaar, aangezien Google en andere zoekmachines snelle websites hoger positioneren in de zoekresultaten. Daarnaast is het voor de bezoeker natuurlijk ook prettig als de website een beetje snel reageert.

En hoe zit het dan met een maatwerk website?

De maatwerk website is een stuk duurder in aanschaf omdat er veel meer tijd is gemoeid met het ontwerp en de ontwikkeling. Daar staat tegenover dat je een unieke website krijgt met een design dat perfect past. Maar ook de functionaliteit is op maat gemaakt, waardoor de website werkt zoals jij voor ogen hebt. En lekker snel, want een maatwerk oplossing heeft geen last van vertraging door overbodige functies (in tegenstelling tot de template website, zie hierboven). Een maatwerk website kan ook beter meegroeien met jouw bedrijf en ambities. Misschien wil je op termijn een koppeling met een database van een extern systeem of heb je andere speciale wensen? In dat geval loop je met een template website al gauw tegen beperkingen aan.

Hoe maak je nu een goede keuze?

Vaak wordt de keuze voor een template of maatwerk website ingegeven door het beschikbare budget. En ja, met een beperkt budget krijg je veel waar voor je geld als je een template site laat maken. Wanneer een unieke uitstraling minder belangrijk voor je is en je geen grote bezoekersaantallen verwacht (waardoor de laadsnelheid nog meer onder druk komt te staan), dan is een template website zeker een interessante optie.

Voor een meer professionele online positionering is een maatwerk website de betere keuze. Met een uniek design onderscheid je je van de massa en laat je een goede indruk achter op je bezoeker. Daarnaast biedt de maatwerk site een betere (lees snellere) gebruikservaring en is de functionaliteit flexibel uit te breiden.

In de praktijk zien we dat kleine ondernemers en zelfstandigen vaker kiezen voor een template site en dat ze hiermee goed zijn geholpen. De grotere instellingen en ondernemingen hebben over het algemeen behoefte aan meer maatwerk en flexibiliteit.

Sta jij zelf op het punt om te kiezen tussen template of maatwerk? Wij adviseren je graag. Neem vrijblijvend contact met ons.