Wist je dat goede tekst een belangrijke rol speelt in je zakelijk succes? Op momenten en plekken waar persoonlijk contact met je bedrijf even niet mogelijk is, is tekst namelijk je plaatsvervanger. Voorwaarde is natuurlijk wel dat die tekst de juiste indruk geeft. Als je je denkwijze en aanbod helder omschrijft, kun je een voorsprong krijgen bij je klanten en prospects. In dit blog lees je hoe dat werkt.
Zorg voor een heldere structuur
Wie helder schrijft, bespaart zijn lezers een hoop denkwerk. Je hebt het vast zelf ook al vaker meegemaakt: je wilt een stuk tekst lezen, maar komt er maar niet doorheen. Vaak komt dat doordat de tekst niet goed gestructureerd is. Daar moet je als lezer de tol voor betalen. Je moet dan tijdens het lezen zelf de structuur zien te ontdekken, om te begrijpen wat er staat. Daarnaast moet je ook nog de inhoud begrijpen. Is een tekst goed geordend, dan hoef je de tekst zelf niet te organiseren en vlieg je er al lezend doorheen. Het grote voordeel daarvan is, dat je je kunt concentreren op de betekenis van de tekst. Die dringt daardoor ook veel gemakkelijker tot je door. Daarmee bereikt de afzender zijn doel: hij wilde je namelijk over iets informeren met zijn tekst.
Schrijf foutloos
Een goede tekst is foutloos, zonder spelfouten en met juiste zinsconstructies en interpunctie. Elke fout die je maakt, valt de goede lezer op. Sterker nog: elke fout vraagt aandacht en meestal niet in de positieve zin. Ongewild kan een taalfout associaties oproepen, de lezer kan er bijvoorbeeld uit concluderen dat je niet professioneel of deskundig in je vak bent.
Vermijd vaktermen en formele taal
Een andere factor die je begrip van een tekst kan beïnvloeden, is het onnodige gebruik van vaktermen of formele taal. De afzender mag niet zomaar aannemen dat je als lezer allerlei moeilijke woorden uit de branche kent. Ook hoef je je niet aangesproken te voelen door formele taal. Misschien wil jij als lezer liever wat persoonlijker aangesproken worden? Met zo’n ‘ambtelijke’ tekst kan de afzender zichzelf van jou vervreemden. Waarom moeilijk doen en niet de dingen zo eenvoudig mogelijk beschrijven? De afzender van de tekst bewijst jou en zichzelf er dus een betere dienst mee door zijn woordkeuze en taalstijl zo goed mogelijk af te stemmen op jou, de lezer.
Maak je doel duidelijk
In de presentatie speelt ook mee of het doel van de tekst duidelijk is. Wat verwacht jij van de tekst en welk doel wil de afzender bereiken? Als je dat weet, begrijp je ook waar de afzender naartoe wil met jou en zijn informatie. Komt dit uit de tekst niet goed naar voren, dan is deze eigenlijk zinloos. In het ideale geval, begrijp je als lezer al vroeg in de tekst wat het doel ervan is. Dat motiveert je om door te lezen omdat je dan weet wat je eruit kunt halen (‘What’s in it for me?’). Door je bovendien op verschillende punten in de tekst – en liefst in elk geval aan het einde ervan – aan te sporen tot actie, verhoogt de afzender de kans dat zijn doel bereikt wordt. Denk daarbij aan uitnodigingen tot nadenken, actie of interactie tussen jou en de afzender. Begrijp je wat ik bedoel?
Geef een complete presentatie
Als de afzender zijn aanbod van producten of diensten goed en compleet beschrijft, weet je meteen waarom het interessant voor jou is om met hem in zee te gaan. Dat gaat verder dan een platte opsomming van activiteiten en producten. De afzender van de informatie kan net weer een beetje hoger op jouw wenslijstje komen te staan, als jij weet wat je in jouw context precies met elk van zijn producten en diensten kunt doen. Het is dus in zijn en jouw belang dat hij zijn meerwaarde beschrijft voor jouw specifieke situatie en misschien zelfs ook – een stap verder nadenkend – voor jouw eigen klanten.
In het beste geval presenteert de afzender niet alleen die zaken waarin je nu geïnteresseerd bent, maar kun je ook de rest van zijn aanbod gemakkelijk terugvinden. Vaak ben je op een bepaald moment namelijk maar in één ding of een deel van zijn aanbod geïnteresseerd. Ben je op de hoogte van het complete aanbod, dan kan je dat op ideeën brengen en klop je waarschijnlijk ook bij hem aan als die andere diensten of producten relevant voor je zijn.
Creëer betekenis door teksten met emotie te laden
Of je nu business-to-business of direct met consumenten werkt, je hebt met mensen te maken. Via teksten kun je niet alleen feitelijke informatie krijgen, maar je kunt er ook emotioneel door geraakt worden. Door zich in zijn teksten van zijn menselijke kant te laten zien, wordt de afzender aantrekkelijker voor jou en kun je zijn boodschap beter onthouden. Zo werkt dat immers ook in direct persoonlijk contact.
Een tekst kan je emotioneel raken door de ingenomen standpunten, gepresenteerde meningen en de uitleg van een bepaalde motivatie. Ook bindt de afzender jou aan zich door je een beeld te schetsen van de manier waarop jullie samenwerking eruit zal zien. Als uit de tekst blijkt wat jullie voor elkaar kunnen betekenen, kun je daar enthousiast over worden, of juist wat meer afstand nemen. Met emotie schift de afzender dus ook direct in zijn doelgroep. Hij spreekt er vooral die personen mee aan die zich in zijn manier van denken en werken kunnen vinden. Dat zorgt voor een betere match tijdens het zakendoen. Tijdens persoonlijk, face-to-face contact vindt dit proces op een natuurlijke manier plaats. Zou het niet prettig zijn als je dit ook tijdens het lezen zou ervaren?
Wees beter vindbaar online
Een laatste voordeel van goede teksten is natuurlijk de betere online vindbaarheid. Als lezer wil je aantrekkelijke teksten lezen. Daarnaast worden zoekmachines steeds intelligenter; ze spelen in op menselijk zoekgedrag. Daarom is het belangrijk om webteksten te schrijven voor mensen van vlees en bloed. Teksten die dezelfde woorden gebruiken als jij, spreken je meer aan en begrijp je beter. In jouw zoekopdracht gebruik je jouw eigen woorden en omschrijvingen. Kent of gebruikt een afzender van een tekst die woorden niet, dan vind je zijn website nooit terug in je zoekresultaten. Dan blijkt zo’n zoekmachine toch nog niet zo intelligent te zijn…
Ken je klant
Hoe kan dit alles nu leiden tot groter zakelijk succes? Als je als klant je leverancier beter verstaat en vice versa, kom je sneller dichter tot elkaar en tot zakendoen. Voor de ondernemer begint succesvol zakendoen dus – zoals altijd al – met een grondige kennis van zijn klant. Goede teksten, die op deze kennis zijn gebaseerd en jou als klant aanspreken, dragen dan bij aan een hogere omzet.
En nu?
Wil jij je klanten bedienen met goed gestructureerde, begrijpelijke, betekenisvolle én vindbare teksten? Wil je duidelijk en terzake overbrengen wát je nu precies kunt betekenen voor je klant? Dan hoef je zeker niet zelf je teksten te schrijven. Dat vind je misschien wel leuk, maar het is vaak niet je specialisme. Laat je expertise uitblinken in goede teksten en vraag daar desnoods professionele hulp bij.
Laat bijvoorbeeld Diamedia Minds je helpen met het schrijven van die teksten die converteren naar omzet. Dat vinden we leuk en we doen het graag. Wij doen immers méér dan jou coachen in marketing, marketingplannen maken, websites ontwikkelen, digitale nieuwsbrieven verzenden, social media bijhouden, de vindbaarheid van je website optimaliseren en Google AdWords-campagnes opzetten en onderhouden ;-). Wanneer mogen we aan de slag gaan met jouw teksten?