Het is een blog-onderwerp dat ik een tijd voor mij uitgeschoven heb, hoewel het bij vrijwel elke klant ter tafel komt: webhosting. Oftewel: via wiens server wordt de website straks richting de digitale snelweg gepompt. Toegegeven, voor niet-techneuten is er niet zo heel veel interessants te melden over hosting, maar ondertussen vormt het wel het fundament voor het succes van een website. Daarom wil ik twee onderwerpen kort behandelen: het belang van een goede hostingprovider en het belang van een goede backup-faciliteit. Twee punten die geregeld moeten zijn voor elke serieuze website
Het is verleidelijk om hosting als een sluitpost van een project te zien. Echter, het belang van goede hosting dient zeker niet onderschat te worden. Wist u bijvoorbeeld dat de vindbaarheid van een website (bijvoorbeeld in Google) mede afhankelijk is van uw hosting? Factoren als de reputatie van uw hostingserver, het IP-adres (en het country code toplevel domain of ccTLD, bijvoorbeeld .nl, .be, etc.) en de locatie (waar staat de server?) spelen hierbij een rol. Daarnaast bepaalt de snelheid van de server voor een belangrijk deel de snelheid van uw website. Een snellere website scoort beter in de zoekresultaten (Google vindt snelheid belangrijk en uw bezoekers vinden dit natuurlijk ook). Maar er zijn nog meer factoren waarom een goede aanpak rondom uw hosting van belang is.
Waar u liever niet aan wilt denken…
Het ontwikkelen van een website kost tijd en geld. Buiten de initiële realisatie vinden er waarschijnlijk regelmatig, soms zelfs dagelijks, wijzigingen plaats in de inhoud van een site. In welke mate zijn deze gegevens beschermd tegen incidenten, zoals brand, storingen, crashende harde schijven of menselijke fouten (zoals het per ongeluk wissen van inhoud)? Op welke wijze regelt uw hostingprovider zijn backups? Wat gebeurt er met uw website als uw hostingprovider failliet gaat, bent u dan alles kwijt (worst-case scenario, maar toch, als een bank kan omvallen…)? Er zijn veel risico’s waar u liever niet aan wilt denken…
Bijvoorbeeld: u denkt dat uw hosting goed geregeld is omdat uw hostingprovider dagelijks backups maakt (zegt hij). Wist u dat deze backups wellicht niet per account terug te zetten zijn (dit hebben we in de praktijk meegemaakt)? Dit houdt in dat u niets aan deze backup heeft op het moment dat er zich specifiek op uw domein een probleem voordoet. Slechts als de volledige server (opslag) crasht, waarbij alle accounts op die server geraakt worden, kan de backup worden teruggezet. Met andere woorden: als uw site een probleem ondervindt (bijvoorbeeld door een menselijke fout of een hack-poging), dan bestaat er een kans dat deze niet hersteld kan worden.
…daar hebben wij wel aan gedacht!
Met het voorgaande verhaal in gedachten, moeten -wat ons betreft- voor de hosting van een gemiddelde website twee dingen goed geregeld zijn:
- Een kwalitatieve hostingprovider, met een goede reputatie, snelle support en snelle (lokale) servers;
- Een goede (onafhankelijke) backup-faciliteit die zich op een andere locatie bevindt dan de servers uit punt 1.
Deze combinatie optimaliseert de gebruikerservaring en de vindbaarheid van een website -dankzij de juiste provider- én beschermt u tegen dataverlies (door technische problemen, hackers, omvallende providers of gebruikersfouten). De interval van de backups van de servers naar backup-faciliteit kan afhankelijk gemaakt worden van de frequentie waarmee de websites worden bijgewerkt. Wij kiezen ervoor om dagelijks backups te maken van de volledige webomgeving van onze klanten naar een extern, beveiligd, datacenter. In het slechtste geval is het (hypothetische) verlies dus maximaal één dag.
Suf onderwerp?
Eens: hosting lijkt een suf onderwerp waarmee je (als klant, maar ook als leverancier) vooral niet teveel bezig wilt zijn. Waarschijnlijk (hopelijk) is dit dan ook mijn laatste blog hierover… ever. Maar het is wel een heel serieus onderwerp. Weet in ieder geval dat wij ons uiterste best doen om dit zo goed mogelijk voor u te regelen. Wij zijn door jaren ervaring wijs geworden, want de ene hosting is zeker de andere niet. Maak hier gebruik van, want meestal merk je pas dat het niet goed geregeld is als het te laat is.