mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
mobiele website app bediening klant

Hoe mobiel bedien jij je klant? Werk aan je mobiele charisma

‘s Avonds op de bank bij het TV-kijken, in de rij voor de kassa van de supermarkt, op het terras in de zon, in de bioscoop, in bed, en zelfs in bad… Je klanten zoeken op de gekste plekken en momenten naar antwoorden op hun vragen, naar organisaties, producten en diensten die hun behoeften kunnen invullen. En dat doen ze in toenemende mate met hun smartphone of tablet. Waar ben jij als ze dat doen? Is jouw aanbod mobiel toegankelijk?

Er zijn verschillende manieren om je (potentiële) klant te faciliteren in zijn mobiele zoektocht. Hieronder volgen er een paar.

Zorg voor een mobiele site
De minimale vereiste om je klant op een vriendelijke manier mobiel van dienst te zijn is een mobiele site. Los van het feit dat het formaat van je reguliere site niet prettig navigeert op het kleinere scherm van een mobiel apparaat, dient je site snel oproepbaar te zijn door de mobiele gebruiker. Een compacte mobiele site met de voor de gebruiker belangrijkste gegevens is vlot gerealiseerd, hoeft geen fortuin te kosten en maakt dat je serieus genomen wordt door je mobiele klant.

Presenteer jezelf via een app
Waar je eerst je klant via een papieren medium wist te boeien, is nu waarschijnlijk het moment aangebroken dat je naast je drukker ook een stevige online partner moet hebben. Voor veel gebruikers is een app (een softwaretoepassing rond één thema, speciaal ontwikkeld voor gebruik op een mobiel toestel) inmiddels onmisbaar. Evalueer je waardepropositie door de ogen van je klant en bepaal of een app je een concurrentieel voordeel kan geven of een nieuwe klantengroep helpt aanboren.

Wees sociaal
Sociale media weten gebruikers van mobiele toestellen perfect te boeien en te binden. Smartphone en tablet groeien uit tot de aorta’s van het sociale leven. In welke mate zijn sociale media geïntegreerd in jouw organisatie? Hoe sociaal is jouw organisatie? Hoe faciliteer je je klanten om over jou te praten? Zorg dat je vindbaar en ‘deelbaar’ bent. En als je sociale media actief gebruikt, doe dan eens iets speciaals voor je mobiele bezoekers. Zorg dat mensen op Facebook of Foursquare niet alleen bij je kunnen inchecken, maar bied ze iets extra’s, bedank ze voor hun mobiel engagement.

Bied een mobiele webshop aan
Als je klant graag online bij je koopt, overweeg dan ook om je webshop aantrekkelijk te maken voor je mobiele klant. Een mobiele webshop is speciaal opgezet voor gebruik op een mobiel device. De compactheid maakt de shop extra gemakkelijk in het gebruik, doordat inzoomen overbodig is en mobiel betalen mogelijk is.

Geef je merk een mobiele dimensie
Integreer je mobiele mogelijkheden op een natuurlijke wijze in je klantervaring en merk, dan kunnen ze je helpen om je klanten een belangrijke meerwaarde te geven en je  positief te onderscheiden. Ook als je klant zelf een mobiel internetabonnement heeft, zal hij gratis wifi nog steeds erg waarderen. Je horeca-etablissement openstellen voor mobiele werkers kan een toevloed van nieuwe klanten opleveren, die langer verblijven en – natuurlijk mede afhankelijk van je eigen inspanningen – meer consumeren. Mobiel betalen (met een smartphone met chip met betaaltegoed of eenabonnement op een mobiele betalingsservice) maakt betalen nog eenvoudiger, veiliger en sneller. Hoor je bij de voorlopers op dit gebied en bied je mobiele betalingsmogelijkheden aan, dan creëert dat extra merkwaarde. Tegenover een relatief bescheiden investering staan dus diverse voordelen.

Al met al valt er op mobiel gebied dus heel wat te winnen. Voor alle mogelijkheden geldt dat de mobiele interactie met je (potentiële) klant de klantervaring verder completeert en verbetert. Mag ik je uitnodigen de volgende stap te nemen?