mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
AdWords telefoonconversies meetbaar

AdWords telefoonconversies nu ook meetbaar, eindelijk!

Goed nieuws voor onze Belgische klanten, adverteerders en online marketeers! Telefonische oproepen die voortkomen uit Google advertentieklikken, zijn vanaf nu ook meetbaar in België (en daarmee lopen de Belgen voor op de Nederlanders). How cool is that?!

Wij kijken er al jaren naar uit om ook telefonische conversies (bijvoorbeeld offerte- of informatieaanvragen) te kunnen meten voor onze Google AdWords-klanten. Het werkt als volgt: Een bezoeker klikt op je online advertentie, bekijkt je website en besluit vervolgens bijvoorbeeld om telefonisch een offerte aan te vragen. Voorheen konden wij deze conversie* niet traceren. Dankzij de nieuwe functionaliteit van Google is dat nu wel mogelijk.

Waarom is Google call-tracking zo cool?

Steeds meer mensen googelen via hun mobiele telefoon (zorg dus voor een mobielvriendelijke website, die zich qua layout automatisch aanpast aan het kleinere scherm van een smartphone!). Hierdoor is de stap om je even te bellen kleiner en is er ook een toename in het aantal mobiele conversies. Omdat we deze belletjes voorheen niet konden traceren, werden deze conversies ook niet meegenomen in het campagneresultaat. Oftewel: als een bezoeker van je website online geen actie ondernam maar wel met je belde, konden we dit niet meten. Enkel online activiteiten waren immers meetbaar en de offline activiteiten vielen naast de statistieken. Hierdoor werd je campagne misschien onterecht als niet effectief bestempeld.

Met Google call-tracking kunnen wij nu dus nóg beter meten wat je online advertentiecampagne oplevert. Het meten van telefonische conversies – afkomstig van een AdWords-advertentie –, is nu mogelijk in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en meer landen. Helaas nog niet in Nederland, maar dit zal niet lang meer duren.

Google-doorschakelnummers

Hoe werkt het? Google maakt het meten van telefonische conversies mogelijk via gratis doorschakelnummers. In plaats van je eigen telefoonnummer, wordt een uniek telefoonnummer van Google weergegeven in je advertenties. Dit nummer wordt doorgeschakeld naar je eigen “echte” telefoonnummer. Het is zelfs mogelijk om je telefoonnummer op je website automatisch te vervangen door het doorschakelnummer, wanneer de bezoeker afkomstig is van een AdWords-advertentie. Zo kunnen we het altijd meten wanneer een AdWords-bezoeker telefonisch contact met je opneemt.

Welke resultaten kun je meten?

Google call-tracking geeft je de volgende inzichten:

  • het aantal weergaven van het telefoonnummer,
  • het aantal oproepen, afkomstig van de AdWords-campagne,
  • de duur van het gesprek,
  • welk zoekwoord de beller heeft ingetypt in Google.

Dat zijn dus mooie aanvullingen op je huidige online statistieken.

Wat nu?

Als je via Diamedia Minds een AdWords-campagne hebt lopen in België, dan nemen wij contact met je op om deze nieuwe mogelijkheid met je te bespreken. Adverteer je in Nederland, dan moet je nog even geduld hebben. Zodra Google call-tracking gelanceerd wordt in Nederland, nemen we contact met je op.

Heb je nog geen Google AdWords-campagne, maar ben je wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden en kosten? Neem dan contact met ons op.

* Conversie = webbezoekers die converteren naar leads of klanten. Het bereiken van een vooraf gesteld doel voor je online communicatie, zoals een offerteaanvraag, bestelling, nieuwsbriefinschrijving, telefonische oproep, online afspraak, informatieaanvraag etc.