Vorig jaar rond deze tijd beschreven we onder andere de opkomst van responsive webdesign en een aantal nieuwe ontwikkelingen in de uiterlijkheden van websites. Nu wil ik het iets breder trekken. Door je slechts te richten op één aspect van je online activiteiten, doe je jezelf als bedrijf namelijk al snel te kort. Wil je serieus rendement halen uit een investering in een online strategie, dan moet je het ook serieus aanpakken. Voor online marketing geldt: doe het goed of doe het niet, zaai in vruchtbare grond of zaai niet, zeg maar. In dat kader, hierna een drietal actuele – zóóóó 2017 – dingen rondom serieuze websites. Onder het motto: wat je moet doen als je vooral NIET succesvol wilt zijn met je website.
1. Vergeet dat je doelgroep verschillende apparaten gebruikt
Het eerste killer-idee om ervoor te zorgen dat je website onpraktisch is: ga ervan uit dat iedereen je website op een desktop computer bezoekt. Gegarandeerd dat het overgrote deel van je bezoekers vrijwel direct afhaakt. Die komen namelijk op de site via een tablet of mobiele telefoon en dat surft niet altijd even lekker, tenzij de website hierop is aangepast en je bezoeker een vriendelijke weergave biedt ongeacht het apparaat dat hij gebruikt.
Een website moet in 2015 apparaat-onafhankelijk zijn en je ontwikkelaar moet hiervoor zorgen. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de wijze waarop de website tot stand komt. In korte tijd is de workflow voor het ontwerpen van (maatwerk)websites dramatisch veranderd. Onder druk van de verschillende schermgroottes, van mobiel via tablet naar kleine en grote desktopschermen, vindt maximaal 25 tot 50% van het ontwerp nog plaats in ontwerpsoftware. De rest doen we tegenwoordig rechtstreeks in de browser, zodat het resultaat direct te ervaren is op alle mogelijke apparaten. Visueel ontwerp en techniek smelten dus al in een vroeg stadium samen. Kortom: een diepgaande technische kennis, gecombineerd met grafisch talent is essentieel voor een efficiënt proces. Welkom webdesigner 3.0.
Een ander welkom-in-2017-aspect in dit kader is: keep it simple (stupid), oftewel KISS! Niemand is gebaat bij ingewikkelde interfaces, overdreven visuele plaatjes, complexe technische snufjes, niet-functionerende of niet-indexeerbare pagina’s. Simpel en overzichtelijk mag weer gewoon. Focus op je boodschap en je doelgroep zal je dankbaar zijn.
2. Vergeet dat er niets belangrijker is dan goede inhoud
Wil je er zeker van zijn dat je bezoekers naar de online concurrent rennen? Schrijf dan lange, onduidelijke teksten en praat vooral over jezelf, zonder aandacht voor de vraag van je potentiële klant. Wil je niet vindbaar zijn? Vergeet dan een gedegen zoekwoorden-onderzoek.
We roepen het (nog steeds) tegen iedereen die het maar horen wil: content is king. Ook afgelopen jaar zien we dat zoekmachines weer een stuk slimmer geworden zijn. Daarnaast zijn sociale netwerk-sites een belangrijke bron van informatie geworden. Hoe zorg je in deze context ervoor dat je vindbaar bent? Er is echt maar één ding dat telt en dat is goede inhoud: teksten, afbeeldingen, video’s, animaties, applicaties and so on. Context (= het geheel waarin de informatie beschikbaar wordt gemaakt) is daarbij niet meer weg te denken. Schrijf je teksten voor een website? Weet dan welke zoekwoorden relevant zijn. Maak je een video voor op Facebook? Een campagne voor op Twitter? Een… Het is teveel om in een alinea samen te vatten, maar je snapt het punt.
3. Vergeet conversie en optimalisatie
Tenslotte nog een goede tip om het succes van een site op eenvoudige wijze te beperken: geef je geld aan dubieuze SEO-bedrijfjes die spannende trucjes gebruiken en je beloven dat ze je website binnen een paar weken in de top van Google hebben. Dit is de perfecte lange termijnstrategie (…om even vindbaar te zijn en daarna voor lange tijd onvindbaar te blijven).
SEO (zoekmachine optimalisatie) en SEA (het adverteren in zoekmachines) zijn belangrijker dan ooit. Zowel SEO als SEA zijn een vast onderdeel geworden van een serieuze webstrategie. Deze completeren dan ook het globale stappenplan voor online marketing: 1. Ontwikkeling => 2. Inhoud => 3. Optimalisatie. Dus, stap één en twee: het ontwikkelen van een website en het creëren van de inhoud. Stap drie: het optimaliseren van (het rendement van) de website door deze vindbaar te maken, de conversie te meten en de site continu zowel inhoudelijk als technisch te verbeteren. Bij voorkeur in deze volgorde en zonder halverwege te stoppen.
Conclusie
Vergeet het idee dat een website vanzelf wel een succes wordt. Zie het als één van de belangrijke succesfactoren voor een goede bedrijfsvoering en behandel het als zodanig. Je online concurrentie doet dat namelijk al. Bang om iets te vergeten? Neem dan contact met ons op.