mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
landingspagina voor dummies

Een goede landingspagina maken doet u zo (voor dummies)

Dummie of niet, er worden anno 2014 nog steeds tenenkrommende landingspagina’s gemaakt. En dat is zó zonde van uw investering! Voor de echte dummies onder ons: een landingspagina is de eerste pagina van uw website waar een internetgebruiker op terechtkomt. Mensen zoeken vaak via Google naar informatie en gebruiken hiervoor verschillende zoektermen. Daardoor “landen” ze ook op verschillende pagina’s van uw website.

Jasper geeft in zijn blog aan dat de attention span van een webbezoeker momenteel lager is dan die van een goudvis. Daarom is het extra belangrijk dat bezoekers op goede pagina’s in uw website landen. Want u heeft slechts acht seconden om een goede indruk te maken. In dit blog leggen we kort en bondig (believe me, I’ve tried) uit hoe u dit doet.

Waarom is een goede landingspagina belangrijk?

Heel simpel: een goede landingspagina vergroot de kans op succes. Met andere woorden: met een goede landingspagina bereikt u sneller uw doelstellingen. Tegenwoordig is voor veel bedrijven – en misschien ook voor u – de website de spil in de marketingcommuncatiemix. Het is vaak het eerste contactmoment dat de klant met u heeft. Dan wilt u toch een goede indruk maken? En dat niet alleen, u wilt toch ook dat de bezoeker klant bij u wordt?

Investeren in het ontwikkelen van een goede website (en landingspagina’s) is daarom noodzakelijk. U kunt het vergelijken met het leggen van een goede fundering voor uw huis. Het is de basis van uw online marketing en communicatie en van daaruit kijkt u verder. Zorgt u niet voor een goede fundering, dan zullen uw andere marketinginspanningen minder of zelfs niet renderen. Denk aan uw digitale mailing die doorverwijst naar uw website, uw social mediacampagne, uw visitekaartje of uw magazineadvertentie. Misschien investeert u maandelijks honderden (of duizenden) Euro’s in online advertenties via Google AdWords. Dan kunt u er maar beter voor zorgen dat uw landingspagina’s in orde zijn (klik hier voor mijn vorige blog, zie valkuil 4)!

De samenhang tussen de volgende elementen bepaalt de kwaliteit van uw landingspagina:

 • Doel
 • Inhoud
 • Design
 • Techniek

Doel

Elke stap of beslissing die u neemt, neemt u met een bepaald doel voor ogen. Dit geldt ook voor uw website. Wat wilt u hiermee bereiken? Wilt u uw website-bezoekers enkel informeren? Nee toch?! Stel per landingspagina uw doelstellingen vast en bepaal vervolgens wat u nodig heeft om deze doelstellingen te verwezenlijken. Mogelijke doelstellingen, u wilt:

 • een product verkopen
 • offerteaanvragen realiseren
 • e-mailadressen verzamelen
 • contact met uw doelgroep
 • enzovoort

Inhoud

U heeft uw doelstellingen vastgesteld. Nu is het tijd om u te verplaatsen in de webbezoeker. Welk probleem lost u voor de webbezoeker op? Wat is uw aanbod en waarom is dit waardevol voor uw doelgroep? Dit is wat uw doelgroep wil weten. De belangrijkste content zet u daarom ook bovenaan (denk aan de goudvis). Vervolgens is het belangrijk om de webbezoeker te overtuigen en te bevestigen in zijn keuze voor uw bedrijf. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld uw USP’s (unieke verkoopargumenten) helder uit te lichten, of door recensies van uw bestaande klanten te tonen.

Zorg vervolgens voor een duidelijke call-to-action (!). Hiermee spoort u de bezoeker aan om actie te ondernemen, zoals het aanvragen van een offerte, het bestellen van een product, het maken van een afspraak en the list goes on. Helaas zien we nog veel te veel landingspagina’s zonder call-to-action en dat is doodzonde! U mist hierdoor verkoopkansen. Denk even terug aan uw doelstellingen en maak hiervoor een bijpassende call-to-action. Klik hier voor een real-life voorbeeld van een duidelijke call-to-action.

Alle do’s op een rijtje:

 • Kies een pakkende kop die beschrijft waar uw landingspagina over gaat.
 • Gebruik één thema/oplossing per landingspagina.
 • Zet de belangrijkste content bovenaan.
 • Maak de pagina-inhoud scanbaar (gebruik kopjes, korte alinea’s, dikgedrukte tekst, opsommingen etc.).
 • Toon uw USP’s, gebruik klantenreviews of allebei.
 • Voeg een duidelijke call-to-action toe aan elke pagina (zoals ons eigen voorbeeld hierboven: “Klik hier voor een real-life voorbeeld van een duidelijke call-to-action”).

Design

Het oog wil ook wat en dat geldt ook voor de uitstraling van uw website. Weerspiegelt het design uw bedrijfsidentiteit en straalt het betrouwbaarheid uit? Helpt het ontwerp de bezoeker zijn weg in uw webpagina te vinden? Het is belangrijk dat elke landingspagina dezelfde look and feel heeft, zodat uw bezoeker voelt dat de pagina onderdeel uitmaakt van een complete website.

Let er ook op hoe de inhoud op uw website wordt gepresenteerd. Eén grote lap tekst is niet zo aantrekkelijk als u een product of dienst wilt verkopen. Zorg ervoor dat de bezoeker makkelijk de informatie kan vinden waarnaar hij op zoek is. Maak bijvoorbeeld gebruik van icoontjes, schema’s of afbeeldingen om iets duidelijk te maken.

Alle do’s op een rijtje:

 • Zorg voor een professioneel en consistent design (wek vertrouwen).
 • Maak afwisselend gebruik van afbeeldingen, iconen, schema’s en tekst om uw boodschap over te brengen.
 • (Nogmaals) Maak de inhoud scanbaar.
 • Gebruik een call-to-action button die in het oog springt.
 • Zorg dat de verschillende visuele elementen van uw pagina niet met elkaar conflicteren, of strijden om de aandacht van de bezoeker.

Technisch

Een landingspagina moet er niet alleen goed uitzien, relevante content bevatten en een duidelijk doel nastreven, uw website (en landingspagina’s) moet(en) ook technisch goed in elkaar steken. Om goed gevonden te worden op het internet, zijn de technische realisatie en de inrichting van uw landingspagina van groot belang. Daarnaast bepaalt de techniek van uw website ook hoe uw website getoond wordt in verschillende browsers en op verschillende apparaten zoals een laptop, mobiele telefoon of tablet.

Als uw website en landingspagina’s helemaal klaar zijn, zorg er dan ook voor dat u de resultaten kunt meten! Ook een technisch aspect dat vaak vergeten wordt. U wilt toch ook weten hoeveel bezoekers uw website maandelijks trekt en wat zij uitspoken op uw site? Belangrijker, u wilt toch weten of u uw doelstellingen behaalt? Juist daarom moet u ervoor zorgen dat uw webstatistieken gemeten worden, bijvoorbeeld met behulp van Google Analytics.

Alle do’s op een rijtje:

 • Zorg voor een goede technische realisatie van uw website en landingspagina’s.
 • Zorg dat uw landingspagina’s compatible zijn met diverse apparaten (mobiel, tablets etc.).
 • Zorg dat u alles kunt meten wat er op uw landingspagina’s gebeurt.

Alleen dit nog

U heeft alle “do’s” afgevinkt, dan heeft u nu de perfecte landingspagina. In theorie dan, want alles kan altijd beter.  Via uw webstatistieken kunt u beginnen met het analyseren van het bezoekersgedrag. Met de inzichten die u daaruit haalt, kunt u vervolgens uw landingspagina verder optimaliseren om nóg betere resultaten te behalen en uw ROI nog verder te verhogen!

Dit is een voorbeeld van een goede landingspagina die Diamedia Minds continu (met succes) blijft optimaliseren.

Voorbeeld bekijken