mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
valkuilen google adwords

De valkuilen van Google AdWords

“Ik heb het een tijdje geprobeerd, maar het levert mij niets op”, of “Google AdWords is veel te duur”. Deze uitspraken zijn helemaal correct als u verkeerd met de online advertenties van Google omgaat. Dan kunnen ze u inderdaad klauwen met geld kosten. Pakt u het goed aan? Dan is online adverteren een investering die u geld oplevert. In de praktijk blijkt echter, dat Google AdWords een aantal valkuilen heeft. Daardoor kan uw campagne – als u in de val trapt – inderdaad onvoldoende renderen. Verbant u deze vorm van zoekmachine-adverteren daarom niet te snel in de categorie “geprobeerd en werkt niet”, maar controleer eerst of u uw huidige campagne nog rendabel kunt krijgen. Een correct geoptimaliseerde en regelmatig onderhouden AdWords-campagne levert u namelijk juist geld op. In dit artikel bespreek ik de meest voorkomende valkuilen, die uw resultaten behoorlijk kunnen beïnvloeden.

In onze ogen is een online marketing via de Google zoekmachine pas succesvol wanneer u er uw marketingdoelstellingen mee realiseert. Het realiseren van alleen advertentiekliks (ofwel: verkeer trekken naar uw website) is niet voldoende.

Valkuil 1: zonder enige voorkennis zelf op zaterdagavond (of zondagmiddag) een Google AdWords-campagne starten

Toegegeven, wannéér u met Google aan de slag gaat, maakt in principe niet veel uit, maar als u zelf zonder enige kennis van AdWords een advertentiecampagne voor uw website start, trapt u eigenlijk direct in de grootste valkuil. Online adverteren met Google is namelijk ingewikkelder dan het lijkt. Want hoe werkt AdWords eigenlijk? Wat zijn de verschillen tussen het zoeknetwerk en het display-netwerk van Google? Welk netwerk is meest geschikt voor uw bedrijf en doelstellingen? Wat is het verschil tussen een campagne en advertentiegroep? Etc. Als u geen kennis van Google zoekmachinemarketing heeft, is de kans dat uw campagne niet rendeert erg reëel, want dan liggen valkuilen 2, 3 en 4 op de loer.

Valkuil 2: uw campagne is niet goed ingericht

Er kan veel misgaan bij het inrichten van uw AdWords-campagne. Bereikt u de juiste doelgroep? En gebruikt u daarvoor de juiste kanalen? Laat u de juiste advertentie zien op het juiste moment? Leidt de advertentie naar de juiste webpagina? Gebruikt u de juiste zoekwoorden? Er hoeft maar één kink in de kabel te zijn, om uw campagne te laten falen. Het onjuist inrichten van uw campagne kan nare gevolgen hebben, namelijk:

  • uw aanbod sluit niet goed aan op de vraag van de zoeker,
  • u krijgt kwalitatief slechte leads/bezoekers (omdat uw aanbod niet goed aansluit op de zoekvraag),
  • uw conversie daalt (mensen klikken op uw advertentie maar ondernemen geen actie op uw website),
  • u betaalt teveel voor een klik.

Uiteindelijk is de kans groot dat uw online marketing opbrengsten niet opwegen tegen uw advertentiekosten en valt uw goedbedoelde AdWords-initiatief tevergeefs in de categorie “Geprobeerd en werkt niet”. Zonde!

Valkuil 3: uw campagne wordt niet geoptimaliseerd

Zelfs een goed ingerichte AdWords-campagne dient u te onderhouden. Door wekelijkse of maandelijkse optimalisatie, wordt uw campagne steeds efficiënter en effectiever. Controleer daarom met regelmaat de zoekwoorden, de gebruikerslocatie van uw bezoekers en uw conversie. Past het gedrag van uw webbezoekers bij uw doelen? Doen ze wat u verwachtte bij het inrichten van de campagne? Leidt die advertentie over uw dienstverlening inderdaad tot meer aanvragen voor een service-contract? Door het gedrag van uw webbezoekers via Google Analytics te analyseren, kunt u tot interessante inzichten komen. Bijvoorbeeld, dat uw zoekwoorden voor u een andere betekenis hebben dan voor uw doelgroep. Méét dat en zorg ervoor dat u dezelfde taal spreekt!

Valkuil 4: uw landingspagina overtuigt niet

Door te klikken op uw AdWords-advertentie komt uw bezoeker op uw website terecht. Uw website is dan ook een cruciale factor in het succes van uw online advertentiecampagne. Heeft u er ooit aan gedacht dat er helemaal niets mis hoeft te zijn met uw campagne, maar dat uw website simpelweg niet overtuigend genoeg is? De werking van de advertenties is namelijk grotendeels afhankelijk van uw website. Het is belangrijk dat bezoekers uitkomen op een representatieve website (of specifieke landingspagina daarin), die overeenstemt met de verwachtingen die u heeft geschetst in uw advertentie.

Geeft uw webpagina wel een antwoord op de vraag die de bezoeker zich stelde toen hij op uw AdWords-advertentie klikte? Verleidt uw website de bezoeker vervolgens om die volgende stap naar u toe te nemen? Faciliteert u de bezoeker tijdens zijn zoektocht naar een antwoord op zijn vraag? Oftewel: heeft uw website een duidelijke structuur, relevante content en een prominente call-to-action (bijvoorbeeld een visuele button: bestellen, meer informatie, offerte aanvragen etc.). Leid uw bezoekers naar een webpagina die een concreet antwoord geeft op hun zoekvraag. Optimaliseer de inhoud van uw website ook voortdurend volgens die inzichten.

Het spreekt voor zich, dat u zorgt voor een piekfijne website, voordat u gaat investeren in online marketing.

Valkuil 5: uw campagne heeft een te korte looptijd

Het kan een tijdje duren (zo’n drie maanden) voordat u echt kunt bepalen of adverteren via Google voor u rendeert of niet. Na ongeveer twee weken (soms is dat sneller) kunt u zien hoe de campagne presteert. Dan is het tijd om – uitgaande van uw campagnedoelen – te gaan optimaliseren. Dit doet u door uw advertenties (en wellicht ook uw website) verder af te stemmen op het bezoekersgedrag. Overbrug de afstand tussen u en uw online doelgroep, door de woorden die u in uw advertenties en website gebruikt af te stemmen op het zoekgedrag van uw webbezoeker. Pas na enkele optimalisatierondes – en als u zeker weet dat u niet in valkuil 2, 3 en 4 getrapt bent – kunt u beoordelen of AdWords voor u werkt of niet.

Wilt u zeker weten dat u het maximale uit uw Google AdWords campagne haalt? Of hoe u kunt voorkomen dat u in één (of meer) van bovenstaande valkuilen trapt, neem dan contact met ons op voor meer informatie.