mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
flatdesign

Flat is beautiful

Het web is een medium in ontwikkeling en als geen ander onderhevig aan trends. Nog niet zo lang geleden werd elke knop op een website voorzien van kleurverloop, glossy laagje (spiegeleffect) en schaduwrandje. Deze visuele stijl, ook wel web 2.0 genoemd, lijkt inmiddels achterhaald en kitscherig. De nieuwste trend, flat design genaamd, breekt volledig met de pseudo-realistische weergave van het web. Ontwerpers kiezen steeds vaker voor deze minimalistische vormtaal met een nadruk op typografie, witruimte en fris kleurgebruik. De toenemende voorkeur voor flat design is echter niet alleen een kwestie van smaak, want hangt nauw samen met de opkomst van responsive webdesign (voor mobiele apparaten). Mede om die reden zou flat design het niveau van trend weleens kunnen overstijgen en is het wellicht de voorbode van een meer volwassen fase van het web.

In dit blog wordt het fenomeen flat design nader bekeken. Aan de hand van drie belangrijke kenmerken proberen we de essentie van deze ontwikkeling te duiden.

Flat is authentiek

Wanneer we het internet bezoeken met een smartphone of laptop, dan doen we dit in een tweedimensionale setting. Beeldschermen kunnen een 3D-omgeving weliswaar simuleren, maar zodra we het scherm aanraken realiseren we ons dat het om een illusie gaat. Het is vergelijkbaar met de ervaring van een vlieg die onophoudelijk tegen het raam blijft aanvliegen. Flat design maakt een einde aan deze virtuele kwelling, door de tweedimensionale behuizing van het web te respecteren. Geen namaak-realiteit meer, maar een wijze van visualiseren die recht doet aan het medium. Dat is de essentie van flat design en in die zin is het een meer authentieke ontwerpstijl. Authentiek, oftewel eerlijk, omdat het niet langer verwijst naar een werkelijkheid die alleen buiten het virtuele domein bestaat. Flat design heeft genoeg aan zichzelf, ontdaan van alle opsmuk. Onderstaande knoppen illustreren het verschil tussen de oude web 2.0 stijl (links) en de recente platte aanpak (rechts). Het wordt tijd voor een nieuwe start.

start_buttons

Flat is flexibel

Het is geen toeval dat de opkomst van flat design samenvalt met de sterke groei van het mobiele internet. Sterker nog, flat design is deels het antwoord op een aantal uitdagingen van het mobiele web. Een mobiele of responsive website is zo gebouwd dat deze zich vloeiend aanpast aan wisselende schermformaten. Het webdesign moet dus flexibel zijn, om alle soorten beeldschermen – van smartphones tot internet-tv’s – te kunnen bedienen. Deze flexibiliteit of schaalbaarheid is eenvoudiger te realiseren met flat design, dan met de meeste andere stijlen. Neem bijvoorbeeld de achtergrond van een website. Wanneer deze is opgebouwd uit een enkel kleurvlak, dan kan dit vlak als een elastieke band uitrekken en inkrimpen (afhankelijk van de beeldschermgrootte). De website van Symbolset is een fraai voorbeeld van een flat design met flexibele, kleurrijke achtergrond.

symbolset

Bekijk deze website op www.symbolset.com

Een website waarbij de achtergrond wordt opgevuld met complexe afbeeldingen is veel minder goed schaalbaar. In dat geval moeten er vaak verschillende afbeeldingen worden gemaakt om toch een mobiele ervaring te kunnen bieden. Ook leidt het gebruik van veel plaatjes tot een langere laadtijd van de website in de browser. Kleur en typografie daarentegen hebben beduidend minder impact op de laadtijd van een site. Hierdoor draagt flat design ook nog eens bij aan een sneller internet. En dat is geen overbodige luxe zolang we met relatief trage 3G-verbindingen rondsurfen op onze smartphones.

Flat is vriendelijk

Een gemiddelde website is een rijke bron van informatie. Het is de kunst om deze informatie zo overzichtelijk mogelijk te presenteren. “Don’t make me think!” klinkt in het achterhoofd van menig webdesigner tijdens het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke site. De gebruiker moet zich moeiteloos kunnen bewegen door de stroom van informatie. Te veel afleiding verstoort dit proces en heeft een averechts effect: de gebruiker wordt stuurloos. Een aardig voorbeeld in dit verband is het overdadige gebruik van call-to-actions, zoals op de website hieronder.

calltoaction

Vermijd deze website op http://www6.rentacenter.com/Rent-A-Center-Home.html

Een website met te weinig visuele aanwijzingen is doorgaans ook geen succesverhaal. Een gebruiker heeft tijdens het navigeren behoefte aan een duidelijke structuur. Wanneer deze ontbreekt – door een te ver doorgevoerde minimalistische stijl – is de informatie niet meer goed vindbaar.

Flat design vormt een aantrekkelijke middenweg, zonder onnodige afleiding en met een heldere structuur. Het kleurgebruik, de witruimte en de typografie spelen hierbij een belangrijke rol. Ze helpen de gebruiker effectief doordat ze in dienst staan van de informatieoverdracht. Websites die flat design omarmen ogen niet alleen vriendelijk, ze zijn het ook vanuit een gebruikersperspectief. Niet verwonderlijk dus dat grote bedrijven als Google, Apple en Windows steeds vaker flat design gebruiken voor de look & feel van hun besturingssystemen.

windows8

Het startscherm van Windows8: een sterk staaltje flat design.

Meer flat design

Ook fan van flat design? Bekijk dan onderstaande websites met inspirerende voorbeelden:

http://theecologycenter.org

http://www.cyclemon.com

http://www.colouredlines.com.au

Of misschien is uw eigen website wel toe aan een opfrisbeurt? In dat geval kan flat design u helpen om nog meer uit uw site te halen. We laten u graag zien wat we bedoelen en schenken bovendien goede koffie. Klik hier om contact met ons op te nemen.