mindful marketing & inspired internet

Blog

Wat ons zoal bezighoudt...
Hoe SEO en SEA elkaar versterken

Hoe SEO en SEA elkaar versterken

SEO (Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie) en SEA (Search Engine Advertising, oftewel online adverteren via Google AdWords) hebben één gemeenschappelijk doel: jouw website online vindbaar maken voor je doelgroep. Het zijn alleen twee verschillende methoden om dit te doen. Voor de duidelijkheid even wat meer over het verschil tussen SEO en SEA. Bij SEO optimaliseer je je website dusdanig, dat Google je website kosteloos vertoont bij een bepaald zoekwoord. Je verbetert dus onbetaald je online vindbaarheid. Bij SEA betaal je Google om je advertentie te tonen bij een bepaald zoekwoord. Deze advertentie leidt de zoeker vervolgens naar je website. Dat is dus betaalde vindbaarheid. Voor een optimale vindbaarheid, adviseren wij vaak om SEO en SEA tegelijkertijd in te zetten. Waarom? Omdat zij elkaar kunnen versterken. Ik leg je graag uit hoe en waarom.

seo sea

Hoe SEA SEO versterkt – 100% nauwkeurig zoekwoordenonderzoek

Het kiezen van de juiste zoekwoorden (of zoektermen) is een belangrijke stap bij zowel SEO als SEA. Als je weet hoe en met welke exacte woorden jouw doelgroep naar jouw producten of diensten zoekt, dan kun je daar op inspelen. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke zoekwoorden ook daadwerkelijk converteren naar leads of sales. Deze informatie kun je alleen achterhalen door een advertentiecampagne te starten. Organische zoekwoorden zijn namelijk niet meer zichtbaar in Google Analytics, in verband met de privacy van de gebruiker. Wanneer je Google betaalt om zichtbaar te zijn op bepaalde zoekwoorden, krijg je volledige inzage in deze gegevens. Dankzij deze gegevens weet jij de exacte zoekwoorden en die kun je mooi gebruiken voor je optimalisatiecampagne!

Hoe SEO SEA versterkt – Hogere kwaliteitsscores, lagere kosten

Door je zoekmachine optimalisatiecampagne en je advertentiecampagne goed op elkaar af te stemmen, profiteer je van lagere advertentiekosten bij Google AdWords en betere resultaten. Dit heeft allemaal te maken met de kwaliteitsscore van je Google AdWords-campagne. De kwaliteitsscores van je zoekwoorden beïnvloeden namelijk je werkelijke kosten per klik. Hoe lager je kwaliteitsscore, hoe hoger je kosten per klik zijn. Je zorgt dus beter voor een goede kwaliteitsscore.

Hoe doe je dat?

 1. Weet hoe de kwaliteitsscore bepaald wordt. Dat is: verwachte klikfrequentie, advertentierelevantie en ervaring op de bestemmingspagina. Zo, nu weet je dat!
 2. Zorg ervoor dat je SEA-campagne technisch goed is ingericht. Weet je er zelf weinig vanaf, laat het dan over aan een Google AdWords-specialist a.k.a. Diamedia Minds ;).
 3. Optimaliseer de bestemmingspagina’s (de webpagina’s waar je Google advertenties naartoe leiden).

Met punt 3 versterkt SEO SEA. Het systeem van Google AdWords bekijkt namelijk of jouw zoekwoord en advertentie aansluiten op de inhoud van je website. Ons advies is om de zoekwoorden van je online advertentiecampagne op een natuurlijke manier te verwerken in je website. Relevante content (inhoud) leidt tot goede organische resultaten (SEO) en een hogere kwaliteitsscore in AdWords (SEA).

Drie redenen om zowel een SEO- als SEA-campagne te starten

Nog niet overtuigd? Dit zijn drie redenen om zowel een optimalisatie- als een advertentiecampagne voor de Google zoekmachine te starten:

 1. Je trekt maximaal bezoekersverkeer naar je website
  – Jij misschien niet, maar héél veel mensen klikken op Google-advertenties.
 2. Je website is direct vindbaar met betaalde Google-advertenties
  – het stimuleren van je organisatie zoekresultaten door optimalisatie-activiteiten vergt meer tijd, maar het is de basis voor een goede (vindbare) website.
 3. Je haalt meer rendement uit je marketingbudget
  – SEA vult SEO aan en SEO zorgt voor lagere kosten bij je SEA-campagne.

Meer weten? Neem contact met ons op.